Diós répatorta amivel megkoronázhatod az ünnepi asztalt

Ennél egyszerűbb és “nyuszisabb” süti kevés van. A hozzávalókat tulajdonképpen csak összekevered és mehet is a sütőbe. Viszonylag gyakran készítem, nem csak húsvétkor, mert a diós répatorta kiadós és napokig eláll, ugyanolyan jó állagú marad, mint frissen.

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
15 dkg darált dió
40 dkg pucolt sárgarépa
1 zacskó sütőpor
fél mokkáskanál étkezési szódabikarbóna
1 zacskó bourbon vaníliás cukor (vagy Dr. Oetker Finesse vanília)
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1,5 dl étolaj (igen, tényleg ennyi)
15 dkg cukor
5 tojás
1 csipet szerecsendió
1/2 kiskanál őrölt gyömbér
1 kiskanál őrölt fahéj
1 csipet só
Opcionális:
kandírozott narancshéj, 1 narancs reszelt héja, citrom helyett egy fél narancs leve, 5-8 dkg aprított dió

A diós répatorta elkészítése

Megpucolom a sárgarépákat és nagy lyukú reszelőn lereszelem. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverem, majd hozzáadom az olajat, citrom héját és levét (vagy narancs). A lisztet, diót, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket összekeverem és apránként a tojásos masszához adom. Nyugodtan lehet robotgépet használni a süti készítésekor, mert nincs mi összeessen. Hozzákeverem a reszelt répát (itt már lehet szerencsésebb egy lapos fakanalat használni) és az aprított diót, esetleg kandírozott narancshéjat.

Kapcsos 28 cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, beleöntöm a masszát és légkeverésen 175 fokon kb 40-45 percig sütöm. Tűpróbát végzek és ha szükséges még kap 5-10 percet. Erre a sütire nem lehet egységes sütési időt mondani, hiszen függ a répa nedvességtartalmától és más tényezőktől is.

A tetejére készíthetsz citromos mázat. Ehhez egy citrom vagy fél narancs level kell keverni annyi porcukorral, amennyitől besűrűsödik. Önthetsz rá olvasztott csokoládét (fehércsokis tasakos tortabevonót használtam). De díszítheted mascarpone krémmel (mascarpone, citromhéj és citromlé, kis fahéj és porcukor kikeverve), mandulával, vagy egyszerűen szórd meg porcukorral. Napokig friss marad – már ha megmarad.

A marcipán répákat a Horváth Cukrászdában vettem Újpesten, rendelésre készítenek nagyobb mennyiségben is húsvét környékén. Darabja ha jól emlékszem 50 Ft volt.

Tetszett a mandarinos répatorta recept? Próbáld ki a többi sütit is! Akad a blogon diétás és gluténmentes répatorta illetve isteni mandarinos répatorta recept is!

Előző
Húsvéti pástétom leveles tésztában sütve
Diós répatorta amivel megkoronázhatod az ünnepi asztalt