Mikrós süti alaprecept – A MEGMENTŐ

A mikrós süti és mikrós “főzés” a kilencvenes évek óta eléggé visszavett a népszerűségéből (érthető módon…) de ha nincs sütőnk, kevés időnk vagy kevés alapanyagunk van teljesen jó megoldás lehet. Nagyon sok recept kering a neten, jó néhányat én is kipróbáltam, de összességében az a tapasztalatom, hogy nincs egy fix recept ami biztosan működik vagy mindenkinek egyformán készül el.

Viszont kialakult egy elv, amit ha követek nem ér csalódás. Egy tojás, két púposabb evőkanál liszt (zabliszttel is tökéletes, nem szárad ki) és egy fél kiskanál sütőpor, egy kiskanál olaj/kókuszolaj/vaj, két evőkanál tej vagy növényi tej, majd az elegyet alaposan elkeverem és a lehető legnagyobb fokozaton 3 percig melegítem. Ez az arány a képeken látható mennyiséget eredményezi. Működik finomliszttel, zabpehely liszttel és tönköly finomliszttel is.

Mivel dobd fel?

Ehhez természetesen lehet és érdemes is adni egy csipet sót, édesítőszert vagy cukrot (ki mit szeret), csokis sütihez egy kiskanál kakaót – amit leveszünk a lisztből azonos mennyiségben. Lehet fűszerezni fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel, őrölt kardamommal, vaníliás cukorral, stb. Tehetünk bele rumot/rumaromát, kávét vagy instant kávéport, diót (szintén a lisztből veszünk le azonos mennyiséget, hogy ne legyen kőkemény a süti). Hozzá lehet adni egy kiskanálnyi mákot (nem kell több és a mákot nem kell leszámolni a lisztből, mert a mennyisége elenyésző). Aadhatunk hozzá néhány szem friss gyümölcsöt is, például áfonyát. A mikrós süti így nagyon kreatívan variálható, izgalmasabb variációkat lehet kreálni.

Tojás fagyasztás

Sokan most a kijárási korlátozások kapcsán mindent felvásároltak, amire pár hétig szükségük lehet, ezért előfordulhat, hogy lejárat közelbe kerül tojás, amit nem tudnak felhasználni. A tojásokat héj nélkül, elkeverve vagy egyben, műanyag ételtárolókban vagy zárható zacskókban le lehet fagyasztani. Felhasználás előtt hűtőben egy éjjel alatt kiengedni. Az ilyen módon eltett tojás leginkább tojáslevesbe, rántottába/omlettbe jó, viszont kevert sütikhez és mikrós sütihez is kiváló! Ha külön fagyasztjuk le a fehérjét felengedés után ugyanúgy habot tudunk verni belőle. A külön eltett sárgájával nincs jó tapasztalatom, kiszárad és használhatatlan lesz.

Ha a mikrós süti szépen átsült magában is el lehet fogyasztani, de ehetjük gyümölcsökkel, tejszínhabbal, öntetekkel, pudinggal társítva. Továbbá finom lekvárral rétegezve mini sütiként, fagyasztott gyümölcsökből készíthetünk mellé egy gyors öntetet is akár. A gyümölcsöt két evőkanál vízzel, édesítéssel felforraljuk és kész is!

Adhatunk mellé fahéjas mascarponet, zabpudingot, gyors csokiöntetet. Utóbbihoz egy kanál kakaópor + édesítés + egy evőkanél víz + egy kiskanál vaj + 1 perc mikrózás és kész is. Mogyoróvajat, aszalt gyümölcsöket vagy kókuszforgácsot is adagolhatunk, tényleg bárhogy variálható!

A mikrós süti egyetlen hátránya, hogy 1-2 órán belül el kell fogyasztani, mert megkeményednek. Nem tudom az okát, őszintén, sosem néztem utána, de úgy gondolom a hirtelen nagy hő miatt lehet. Ettől függetlenül nagyon finom, jól variálható, gyorsan elkészül és akár egy étkezésen belül minden családtagnak teljesen más ízesítéssel elkészíthető.

Inkább valami sósat reggeliznél? Nézz szét a blogon, sokféle receptet találsz a témában!

Előző
Banánkenyér mézeskalács fűszerekkel
Mikrós süti alaprecept – A MEGMENTŐ