Rögtön az elején megjegyzem annyira dühös voltam az időjárásra, mert nagyjából tíz másodpercenként beborul vagy kisütött a nap… Bárhol próbáltam képet készíteni ott pont nem volt fény, hogy végül a szőnyegre tettem le a tálkákat, de legalább jó kis háttérszínt kapott a zabkeksz 🙂
Hozzávalók:
1 db érettebb banán
1 csésze aprószemű zabpehely (kb 2,5 dl)
egy evőkanál olvasztott kókuszzsír
Zabkeksz elkészítés
A banánt villával összetörjük, elkeverjük a zabpehellyel és a felolvasztott kókuszzsírral. Egyszerűbb mikrózható tálban kezdeni, ebben az esetben a kókuszzsír első lépésként megolvasztható és nem kell más edényt összepiszkolni. A masszából vizes kézzel kis golyókat formázunk és sütőpapírral leterített tepsire helyezve tenyérrel, vagy egy pohár nedvesített aljával szétnyomjuk. 180 fokon nagyjából 10-12 percig sütjük légkeverésen, majd rácsra szedve hagyjuk kihűlni. A sütőből kivéve a tészta még lágy, hűlés közben szilárdul meg, ezért érdemes várni pár percet, mielőtt leemeljük a sütőpapírról.
Finom, omlós lesz, nem szárad ki. Légmentesen záródó dobozban jó tárolni, hogy ne szívja be a levegő páráját.
Variációk:
Tulajdonképpen bármivel lehet turbózni. Mehet bele fahéj, kakaópor, csokipasztilla vagy aprított étcsokoládé darabok és kókuszreszelék. A reszelék mellé jobb két kanál tejet is a masszához keverni, mert ki tudja szárítani. Mehetnek még bele aszalt gyümölcsök (áfonya, aprított sárgabarack, mazsola), mogyoródarabok, stb. Bárki a saját szájíze szerint formálhatja, vegánok is nyugodtan fogyaszthatják.
Aki nem ragaszkodik az egészséges mivoltához a kókuszzsírt helyettesítheti sütőmargarinnal vagy vajjal. Nagyon ízletes lesz akkor is, ha natúr vagy sós mogyoróvajat teszünk bele! Én sózott, enyhén darabos fajtát szoktam venni és ha belekerül a kókuszzsír mennyiségét megfelezem, mert a mogyoróvaj is fokozza a zsírosságát.