Zabpehelylisztes répatorta – gluténmentes húsvéti finomság

Főleg az ünnepek tájékán nehéz betartani egy diétás étrendet, sokszor becsúszik egy atomcukros sütemény. Legtöbbször azért, mert a diétás fogások közé nem tudjuk hogy illesszünk be desszerteket, amik finomak és mutatósak egyszerre.

Étkezésekhez kapcsolódó bűntudat

A sütemények elfogyasztását követő bűntudat pedig külön megérdemel a jövőben egy bejegyzést, mert úgy tapasztaltam (elsősorban magamon az évek során), hogy a bűntudat akár napi szinten jelen van, ha ételekről van szó, holott ez a hozzáállás hosszú távon rettentő káros hatással lehet az étkezési szokásainkra! A bűntudatnak semmi keresnivalója az ételek világában! Bármit lehet fogyasztani, a kulcsszó a mértékletesség, nem pedig a tiltólistázás. Ahogy a bűntudatot összekapcsoljuk az étkezéssel olyan veszélyes folyamatokat indíthatunk el, melyeknek a vége a vitaminhiány, alultápláltság, anorexia vagy bulimia. 

Zabpehelylisztes gluténmentes diétás répatorta recept

Na de visszatérve a recepthez, ezt a sütit nem csak húsvétkor, hanem egész évben fogyaszthatjátok, mivel a legtöbb répatortával ellentétben lényegesen alacsonyabb a zsírtartalma, nem hagyományos cukorral készül, továbbá gluténmentes és igen magas a természetes rosttartalma, ami támogatja az emésztést!

Répatorta hozzávalói:

30 dkg zabpehelyliszt
20 dkg darált dió
60 dkg pucolt sárgarépa
1 zacskó sütőpor
fél kiskanál étkezési szódabikarbóna
1 zacskó Dr. Oetker Finesse vanília – helyettesíthető tetszőleges vaníliás ízesítőre, pl. édesítőszeres vaníliás cukor, vaníliapaszta, stb.
1 citrom és egy narancs reszelt héja
fél citrom leve és fél narancs leve
1 dl étolaj vagy kókuszzsír
15 dkg kókuszvirág cukor (vagy más, preferált édesítő)
5 tojás
1 púpos kiskanál őrölt fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék

Zabpehelylisztes gluténmentes diétás répatorta recept

Répatorta elkészítése:

A répát megpucolom és a reszelő nagyobb lyukú oldalán lereszelem. Az egész tojásokat kézi mixerrel kikeverem az édesítővel, majd hozzáadom az olajat és a citrusok héját, levét. A diót, lisztet, fűszereket, sütőport és szódabikarbónát összekeverem, majd a tojásos masszához keverem, végül beledolgozom a répát. Sütőpapírral bélelt formába öntöm és 175 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütöm légkeverésen. Ha nem légkeveréses a sütő, akkor 180 fokon kell sütni és plusz tíz percet rá lehet számolni. Tűpróbával ellenőrzöm, ha szükséges még hagyom 5-10 percet. Fogyasztható önmagában, de akár narancs levével és reszelt héjával kevert joghurttal vagy mascarponeval is.

A fent leírt alapanyag mennyiség egy 24 cm-es tortaformához elegendő, tehát valóban egy tortányi mennyiség készíthető belőle, így ünnepi alkalmakra is kiváló.

XOXO
signature
Előző
Boros hústekercs pecsenye-mártással
Zabpehelylisztes répatorta – gluténmentes húsvéti finomság