Vadas csirkemell citromborssal és tárkonnyal

A klasszikus vadas nagy kedvencem, finom zsemlegombóccal, Ritkán készítem, mert nagyon hosszadalmas. Ezért kerestem alternatívát a vadas csirkemell képében, amivel időt és pénzt is spórolok egyszerre. Ráadásul, ha szénhidrát csökkentett spagettit, édesítőszert és cukormentes mustárt teszel bele, bármelyik diétába beépíthető!

Hozzávalók 6 főre:

1,2 – 1,5 kg csirkemell (két egész)
2 db nagyobb vöröshagyma
0,5 kg reszelt sárgarépa

1 kiskanál fűszerpaprika
fél kiskanál őrölt citrombors
1 kiskanál szárított oregano
1 kiskanál szárított tárkony
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 db babérlevél
1 db húsleveskocka
1 kiskanál citromlé
2 evőkanál mustár
1 evőkanál kristálycukor
1 kis pohár tejföl
1 csapott evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
1 csomag spagetti

Vadas csirkemell elkészítése:

Megtisztítom és kis kockákra vágom a csirkemellet. A sárgarépát megpucolom és sajtreszelőn lereszelem. A hagymát apróra vágom majd az olajon megdinsztelem. Ezután mehet bele a sárgarépa és a sűrített paradicsom. Majd a fűszerek: citrombors, oregano, tárkony, fűszerpaprika, babérlevél, só, húsleveskocka, és egy evőkanál mustár. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, nagyjából, ez nagyjából 2-2,5 dl. Összekeverem és lefedve 30-35 percig főzöm. Időnként megkavarom, és ha szükséges pótolom a vizet.

Amint megfőtt a babérlevelet kiszedem, hozzáöntök két deci langyos vizet és az egészet botmixerrel leturmixolom. A mártást visszarakom főni és beledobom a csirkemellet, jól elkeverem és lefedve főzöm, figyelve nehogy leégjen. Ha szükséges pótolok kis vizet. Egy kis doboz tejfölt alaposan elkeverek egy kanál liszttel és a megfőtt raguhoz dolgozom. Most megy bele még egy evőkanál mustár, egy kanál cukor és egy kiskanálnyi facsart citromlé. Az egészet pár perc alatt jól összefőzöm és elkeverem a megfőtt tésztával.

Köret

A spagettihez nagyobb fazékban felteszek vizet főni (kb. 5 litert) egy kiskanál sóval. Ha forr beleteszem a tésztát és időnként átkavarom, hogy ne ragadjanak össze. Ha megfőtt leszűröm, de nem mosom le hideg vízzel. Levesbetéteket kivéve soha semmilyen főtt tésztát nem mosok le. A leszűrt forró tésztát egyből a mártásba borítom, így be tudja szívni a mártás ízét, legyen az vadas, bolognai, vagy bármilyen más étel.

Remélem tudtam segíteni a vadas csirkemell variációval azoknak, akik a szárnyasokat preferálják. Mivel ez a fogás nem túl zsíros diétába is beilleszthető valamilyen egészségesebb köret alternatívával, például tönkölyből készült tésztával.

Előző
Almás galette – a legegyszerűbb almás pite
Vadas csirkemell citromborssal és tárkonnyal