Töltött édesbugonya hajók fetával és mozzarellával sütve

Szívmelengető, ízekben gazdag téli ételt kreáltam három éve és máig töretlen a sikere. Az édesburgonya nem csak finom, de az egészséges életmód kialakításában nagyon jó alternatíva a hagyományos burgonya pótlására. Sőt! Édesburgonyát sós és édes ételekhez egyaránt lehet használni, desszertekhez is kiváló, rendkívül sokoldalú, könnyű vele dolgozni, gyorsan elkészül. Ilyen finom és tartalmas étel a töltött édesbugonya is!

Hozzávalók:

4 nagy édesburgonya
60 dkg darált hús (sertés, marha, pulyka – amit szeretsz)
500 ml passzírozott paradicsom
egy doboz hámozott paradicsom
1 nagy sárgarépa
2 nagy vöröshagyma
pár cikk fokhagyma vagy fokhagymakrém
1 evőkanál szárított oregánó
só, bors ízlés szerint
1 evőkanál zsiradék (növényi olaj, kókuszzsír)
15 dkg feta sajt
1 csomag szeletelt mozzarella

Töltött édesbugonya elkészítése

A burgonyákat alaposan megmosom, hosszában félbe vágom, a héját rajta hagyom. Egy nagyméretű tepsit kibélelek sütőpapírral, rárakom az édesburgonyát vágott felével felfele, majd 220 fokon kb. 35 percet sütöm. Ne égjen meg, de süljön jól át.

Ha elkészült, két villa segítségével a közepétől indulva fellazítom és egy mélyedést alakítok ki a mártásnak. Nyugodtan össze lehet nyomni, nem változik az állaga.

A mártáshoz megpucolom és apróra vágom a hagymát, a fokhagymát átnyomom, a sárgarépát kis kockákra vágom (tényleg kicsire, hogy hamar átfőjön). Zsiradékon megpirítom a zöldségeket. Nem kell nagyon, csak annyira, hogy a hagyma üveges legyen és a fokhagyma erős illóolaja távozzon. Hozzáadom a darált húst, hagyom, hogy picit odakapjon, meglegyen a sült hús íz. Hozzáöntöm a paradicsomokat, fűszereket és körülbelül egy-másfél deci vizet.

A hámozott paradicsomot nem mindig szoktam felvágni, inkább az edényben fakanállal szétnyomkodom, könnyen szétesik. A ragut 30-35 percig főzöm, míg a hús megpuhul, a zöldségek megfőnek és a paradicsom mártás is jól átfő. Nem szükséges cukrot adni hozzá, mint a többi mártáshoz, mivel a burgonya édes, kiegészíti a paradicsom savanykás ízét.

A sűrű ragut az édesburik mélyedésébe szedem merőkanállal, fetát morzsolok rá, rárakom a szeletelt sajtot és mehet a sütőbe annyira, hogy a sajt megpiruljon.

Bonyolultabban hangzik, mint amilyen, de megéri a fáradtságot! Az ízek nagyon jól működnek együtt. Az édesburi előnye, hogy a sült “hús” teljesen problémamentesen leválik a héjról, de aki szereti nyugodtan megeheti azt is! Mutatós vendégváró is lehet belőle 🙂

További finom húsos ebédet főznél vagy húsmentes receptekért nézz szét a blogon. Ha diétázol nézd meg a fitt ebéd ötleteket!

Előző
Őszi filmlista bekuckózós estékre
Töltött édesbugonya hajók fetával és mozzarellával sütve