Tápióka puding gyümölcspürével

Tápióka pudingot először egy vietnámi étteremben ettem mangó és papaya kockákkal körítve, instant szerelem volt. Amikor otthon megpróbáltam leutánozni másnapra gyakorlatilag belekötött a kelyhekbe, ehetetlen volt. Aztán jobban utánakutattam a neten és harmadjára sikerült egy olyan változatot készíteni, ami teljesen azonos az először kóstolttal ízben és állagban is.

A tápióka az utóbbi két évben lett nagyon népszerű Magyarországon. Ez tulajdonképpen egy fajta keményítő, természetes alapú, amivel sós és legfőképp édes ételeket készíthetünk. Igaz, hogy közepesen magas a szénhidrát tartalma, de irdatlan mennyiségű folyadékot vesz fel, ezért egy étkezésbe alig kerül valamennyi. Magas a vas, kálium, magnézium és C-vitamin tartalma. A gluténmentes étrend egyik alappillérének tekinthető. Leginkább a bubble tea üzletekből lehet ismerős – a kis golyócskák különböző ízesítéssel „felszivatott” tápióka bogyók. Nálunk leggyakrabban cukorhelyettesítő szirup, sűrítő por és gyöngy formában kapható.

A mandióka, a manióka és a kasszáva ugyanazt a növényt jelentik, melyből a gyöngyök készülnek. A gyöngy maga teljesen ízetlen, szagtalan, viszont főzés után kellemes lesz, enyhén édeskés, ami különböző ízesítőkkel tovább fokozható. Főzhetjük tejjel, vízzel, teával vagy növényi alapú tejekkel, így mindenféle étrendbe könnyen beilleszthető.

A recept

Ennél az ételnél az arány a fontos, minden ízesítőt teljesen szabadon variálhatunk. Az arány a következő: ahány evőkanál gyöngy, annyi deci tej (növényi tej). Általában nagy adagot készítek, ami több napra elég kettőnknek. Tíz evőkanál gyöngyöt egy edénybe rakok, felöntöm annyi hideg vízzel, hogy kb két centire ellepje és két órát hagyom állni. A gyöngy megszívja magát, de a formája szép kerek marad. A fölös vizet leöntöm és egy liter tejet vagy kókusztejet ráöntök és felteszem főni. Főzés közben a gyöngyök megnőnek kissé és tejesen áttetszővé válnak. Nagyjából három-öt perc alatt be is sűrűsödik. Ekkor hozzákeverek egy tasak Dr. Oetker finesse vaníliakivonatot (opcionális), egy kanál mézet vagy barnacukrot (ízlés szerint édesítendő) és az egészet alaposan elkeverem. Tálkákba vagy poharakba szedem és mehet a hűtőbe.

A desszert előnye, hogy minden pohár teljesen más ízesítést kaphat, frissen azt teszünk a tetejére, amit csak akarunk. Néhány ötlet: pirított kókuszforgács, friss gyümölcsök, gyümölcspüré, gyümölcskocsonya, szörp, aszalt vagy kandírozott dolgok, méz, kompótok, karamell szirup, fűszerek (fahéj, kardamom), dzsem, matcha por, juharszirup, mogyoróvaj, nutella, karamellizált gyümölcsök, sült gyümölcsök, stb.

A képeken látható adagra banános alapú kivi ás mango pürét rétegeztem. Desszertként vagy étkezések között önálló energia-turbózóként is fogyasztható például tízóraira.

 

XOXO
signature
Előző
Videos of the week #1
Tápióka puding gyümölcspürével