Szilvás galette – a tökéletes szilvás pite

A francia konyha egyik mesteri találmánya a szilvás galette. Szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető, a tészta előkészítése sem egy nagy mutatvány, az eredmény pedig egy mutatós és igen finom desszert. Fagyival, sodóval de önmagában is nagyon ízletes!

Ebből a mennyiségből két nagyobb pite lesz, nagyjából akkorák, hogy jól elférnek egy lapos tányérban. A galette tésztájának gyúrásakor két dologra kell odafigyelni: az egyik a gyors összedolgozás, a másik, hogy hideg vajjal dolgozzunk. Ez lehet sima teavaj, de tökéletes a sütőmargarin is, a lényeg, hogy hidegen dolgozzuk bele. Ez nem könnyű feladat, ezért egy kis maszatolást javaslok: a hideg vajat nagy lyukú reszelőn reszeld bele a tésztába, így sokkal könnyebb dolgod lesz!

Hozzávalók:

Tésztához:
20-22 dkg finomliszt vagy durum fehérliszt
negyed kiskanál só
1 evőkanál hideg tejföl
1-2 evőkanál hideg víz
1 kiskanál kristálycukor
1/2 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
fél kiló szilva
egy evőkanál keményítő
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
fél deci víz
1 kiskanál őrölt fahéj
pár csipet őrölt szegfűszeg
+ a tetejére egy tojás

A szilvás galette elkészítése

A tészta hozzávalóit a lehető leggyorsabban nyújthatóvá és homogénné gyúrom. Két bucira szedem, enyhén kilapítom (könnyebb lesz nyújtani). Folpack fóliába vagy új uzsonnás zacsiba csomagolom és hűtőbe teszem legalább fél órára, de jobb egy órára.

A szilvát megmosom, kimagozom és cikkekre vágom. Ha nagyon puha csak összekeverem a hozzávalókkal (inkább összerázom). Ha nem túl puha, elkeverem a hozzávalókkal és felrakom főni, de csak amíg buggyan egyet.

A tésztát sütőpapíron kinyújtom 2-3 mm-es vastagságúra, így könnyebb lesz átmozgatni a tepsire. A szilvát tetszőleges mintában elrendezem rajta úgy, hogy körben három ujjnyi területet üresen hagyok. A tésztát itt-ott becsípve ráhajtogatom a tésztára, megkenem tojással és áthúzom egy tepsi hátuljára (nekem arra volt egyszerűbb). Sima sütésen kb. 40 perc alatt sül készre 180 fokon, de légkeverésen 25-30 perc is elég.

Előző
Házi melegszendvics krém alaprecept és más variációk
Szilvás galette – a tökéletes szilvás pite