Meghitt szenteste kettesben

Egy család sokszor lehet csupán két fő, de ez nem jelenti azt, hogy a karácsony és a szenteste kisebb jelentőséggel bírna. Vagy éppen nem 24-én ül össze a nagyobb család ünnepelni, hanem olyankor mindenki otthon van és csak másnap tartanak közös ebédet, vacsorát. Szenteste kettesben is tölthettek együtt egy meghitt estét, anélkül, hogy hiányérzetetek lenne.

Összegyűjtöttem néhány ötletet, nagyrészt saját tapasztalatból kiindulva, amikkel reményeim szerint kellemesebbé és tartalmasabbá tehetem azok szentestéjét akik kettesben, vagy akár egyedül töltik ezt a napot. Én is töltöttem már így is-úgy is, mindkettőnek megvan a maga szépsége, csak meg kell találni 🙂

Kandalló

Az igazi téli kuckózás elengedhetetlen kelléke egy kandalló. Egy igazi kandalló ritka kincs manapság, azonban nem kell lemondani az élményről akkor sem, ha elektromos verziót sem szereltettünk be. Egyes tv szolgáltatók (pl.: Telekom) külön csatornát tartanak fenn arra a célra, hogy minden évszakban különböző hangulatvideókat játszanak le végtelen ismétlődésben. Télen ez általában egy kandalló, ami ropog, ég és minden ezzel járó finom zajt is hallani lehet.

Ennél egy fokkal élethűbb és élvezhetőbb számomra a YouTube-on fellelhető 4K-s kandallós videók egyike, mely akár nyolc órás végtelenített ismétlődésben is lejátszható. Netes okos tv-knél ez egy gombnyomás és higgyétek el, minél nagyobb a képernyő, annál élethűbb az élmény. Az enyhe füstös illat és a hőérzet hiányzik, de betakarózva, egy forró csokival szerintem ettől teljességgel el lehet tekinteni :). Meghozza a hangulatot egy kis nosztalgiázáshoz, mély beszélgetésekhez, egy kis összebújáshoz.

Némely videóra klasszikus karácsonyi zenéket is rávágtak a 40-es és 50-es évek Amerikájából, ha kedvet kaptok akár lassúzhattok is egyet a szoba közepén.

Ajándékcsomagolás

A családnak és barátoknak szánt ajándékokat (amennyiben nincs korábbi ajándékozás) ezen az estén csomagoljátok be. Nem kell rohanni, nem kell sem főzni, sem dolgozni, ilyenkor több energia jut ilyen aprólékosabb dolgokra. Ha van türelmetek készítsetek valamilyen díszesebb, egyedibb csomagolást. Ehhez rengeteg ötletet találtok elsősorban a Pinteresten.  A Google-ban is érdemes keresgélni, legfőképpen angolul, például a DIY christmas wrapping vagy christmas gift wrapping ideas kifejezésekkel.

Fadíszítés

Ha még nincs feldíszítve a fa, bizony ez lehet az este fénypontja! Nálunk ez már sokkal hamarabb megtörténik általában, de mindig van valami dísz, amit csak ekkor rakunk fel. Ha van hozzá kellő kézügyességetek akár készíthettek is karácsonyfa díszeket, vagy minden évben csak egyet, amik családi ereklyékké válhatnak az évek során.

Társasjáték

Játék minden mennyiségben! Társasjáték, ország-város, játékkonzol, kártyajátékok, rejtvények, puzzle, lego, egyszóval bármi, ami szórakoztat titeket és nem vitával ér véget így ezen az ünnepélyes estén :D. A fent felsoroltak mindegyikéből már lehet kapni felnőtteknek szóló verziókat is, gondoljunk csak egy Millennium Falcon legora… Ráadásul rengeteg klassz társasjátékot árulnak kifejezetten két fő részére, mint a Bang párbaj, Aranyásók, Scotland Yard, GIPF-project játékai, stb.

Séta és felfrissülés

Sétáljatok! Tudom ilyenkor minden a benti létről szól, de egészen új élmény a csendes és szerencsés esetben havas utcákon úgy sétálni, hogy nincs zsongás, sem autók. Kutyások némileg előnyben vannak, mert nekik kötelező kimenni, de egy fél órás frissítő séta a kivilágított tereken romantikus tud lenni. Különben is ki szólna rád, ha a pizsamádra veszed a bakancsod? Van még ilyen lehetőséged az év többi napján? 😀 Használjátok ki, jobban fog esni az a forró húsleves utána.

Közös főzés

Süssetek együtt valami finomságot. Ez lehet akár egy bolti mézeskalács tészta, ami nagyon finom tudnak lenni és lényegesen olcsóbbak, mintha otthon állnánk neki. Ráadásul, ha nincs nagy család egy házilag készült alaprecept általában túl nagy adag, így viszont semmi sem megy a kukába.

A Tante Fanny tésztákat bátran ajánlom, rögtön puha, nem kell várni heteket a fogyasztásával. Spar és Aldi saját márkás termékeit is próbáltam, Aldi-s tészta ráadásul vegán, de nekem túlfűszerezettnek tűntek, a szegfűszeg marón kiérződött. A Tescoban kapható Dr. Oetker mézeskalács-por sem jött be, habár az íze finomnak bizonyult, az állaga kemény volt. Nem muszáj sütikiszúrókat használni, kivághattok teljesen egyedi formákat, díszíthetitek magvakkal, kandírozott gyümölcsökkel, vagy sütés után díszítőcukorral. A bátrabbak akár mézeskalács házikót vagy akár a hőn szeretett autójukat is megépíthetik. Ehhez sokféle kész díszítő és ehető “ragasztó-pasztát” lehet vásárolni a nagyobb élelmiszerboltokban és a nevetés + bénázás garantált!

Forró italok

Készíthettek forralt bort, puncsot vagy forró fahéjas almacidert, ami igazán gyors és nem igényel túl sok hozzávalót. Sokféle ízesítésből lehet választani, főleg, ha a forrócsokit is belevesszük az italok sorába. Ezekből két főre elegendő mennyiségek is készíthetők, nem kell egy komplett kondérral nekiállni. YouTube-on tapasztalatom szerint sokkal jobb és érthetőbb receptek vannak, magyar és angol nyelven egyaránt. A házi Baileys receptemet is összedobhatjátok, de azt jobb egy nappal korábban, hogy összeérjen az íze és szentestén csupán be kell kuckózni és kortyolgatni 🙂

Ezen az estén nincsenek kötelező körök, nem kell olyan dolgokba fogni, vagy olyan helyen tölteni amit nem szeretnétek. Az otthonotok lehetőséget ad saját hagyományok és szokások kialakítására. Ha tehát csak kuckózni van kedvetek és töltött káposztát enni, filmet nézni egész este, hát rajta! Viszont ha szeretitek megadni a módját és csinosan kiöltözni, ünnepélyes gesztusokkal akartok tisztelegni ezt is megtehetitek. Mindenki úgy éli meg az ünnepet, ahogy az neki bensőséges és örömet okoz. Ezt szerintem a legfontosabb gondolat a karácsonnyal kapcsolatban, főleg, hogy sok családban szükségtelenül nagy nyomást helyeznek egymásra ilyenkor.

Megemlékezés

Modern környezetben élünk és olykor megfeledkezünk a régi hagyományokról és babonákról. Ezzel nincs is baj, míg képesek vagyunk újakat alkotni, melyek ugyanazon érzelmekből táplálkoznak. És talán a sok újítás között megfér egy régi is, hogy gyújtsunk gyertyát azokért, akik már nem lehetnek jelen. Mindegy hogy egy Yankee Candle gigavödröt vagy egy apró 50 forintos mécsest gyújtasz meg. A gyászon nincs mit szégyellni.

Most biztos lesz aki ezen sorokat olvasva elnavigál másfele, vagy azt mondja, hogy ez nem éppen egy karácsonyi vidám téma. Ezt aláírom, de a gyász is ugyanolyan mély érzés, mint a szeretet vagy a  szerelem, és ugyanúgy az életünk része, nyomot hagy és formál bennünket. Nem hiszem, hogy ez elrontaná az ünnepet. És gondoljunk bele egy kicsit, a szülök vagy nagyszülők elvesztése is lehet oka annak, ha egy pár kettesben tölti az ünnepet. Szóval ne akarjunk kényszeresen minden ünnepet csupa csillámporrral megtölteni, mert felesleges, mert ettől lesz emberi és a sajátunk, nem pedig egy giccskirakat és ajándékdömping. 🙂

Filmest

Filmestet vagy komplett filmnapot is tarthattok. A listát akár előre össze is lehet állítani, Netflixen is lehet válogatni a tematikus filmekből, de aki jobban szereti a tv-t az is biztosan talál kedvére valót. Port.hu-n akár egy csatorna- és időrendet is összeírhattok, hogy ne maradjatok le semmiről és ne menjen el sok idő a kapcsolgatással. YouTube is jó forrás lehet (egy laza-filmes listát már feltöltöttem IDE), továbbá több ezer magyar és külföldi vlogger készített Vlogmas sorozatot, ezeket akár egyben vissza is nézhetitek.

Olvasás

Olvassatok! Külön-külön, vagy egymásnak hangosan, mindkettő jó kikapcsolódás. Főleg, ha ezt egy kád habfürdőben elmerülve teszitek 🙂 Míg az egyik felolvas a másik megrajzolhatja a bulletjournal-jét, iszogathatja a teáját… és nagy valószínűséggel kis idő elteltével szundikálhat egyet… Tippként javaslom, hogy akinek kötelező olvasmányai vannak egészen nyugodtan olvassa fel hangosan. Egyrészt jobban fogja érteni, másrészt nem egyedül kell megszenvednie mondjuk az Európai Unió jogi rendszerével… Lehet rázárják a kisszoba ajtót, de ez benne van a pakliban 😀

Emlékőrzők

Készítsetek egy időkapszulát az év emlékeivel, írjátok le mik voltak a kiemelkedő pillanatok, miért vagytok hálásak, mit kívántok magatoknak a következő évre. Hogy éreztétek magatokat ebben az évben, mik a távlati tervek és vágyak. Ezt az összesítést megcsinálhatjátok külön-külön és együtt is, mivel egészen más dolgok kerülhetnek bele és egy ilyen önelemző évértékelés. A gondolatok és érzések megosztása építi a kapcsolatotokat.

Ezt természetesen nem csak párok, hanem családtagok is elkészíthetik, mert egymás megismerése és a kapcsolatok szinten tartása mindig fontos dolog. Írhatjátok saját kútfőből is, de sok blogger és weboldal nyújt ebben segítséget letölthető és kinyomtatható lapok formájában. Erre két példát mutatok nektek: az egyik a YearCompass füzete (ITT találod) a másik Urban Eve, azaz Farkas Lívia Inspirációs naplója (ITT éred el).

Mellékelhettek képeket, karszalagokat, apróságokat, bármit, ami emlékeztet ezekre a jelentős eseményekre. Lehet butaságnak tűnik felnőtt fejjel ilyen dolgokat papírra vetni, de segíthet egészben látni egy hosszabb időszakot, átlátni és rangsorolni a terveket. A “kapszulát” eláshatjátok, de ha városban éltek, mint mi, akkor elég elrakni egy ládikóba, mappába, borítékba, amit megőriztek és következő karácsonykor kibontjátok. Az ilyen dolgokból klassz emlékőrzők jöhetnek létre.

Bújjatok el

Ezt az estét és akár a karácsonyi időszak egészét tölthetitek egy faházban, távol mindentől és mindenkitől, kályhával, erdő szélén, akár tv és net nélkül is! Számtalan ilyen kis lakot találhattok már itthon is, nem kell túl nagy kiadásokra számítani. Airbnb-n biztosan találtok, az ország minden erdős-hegyes régiójában vannak erdei kuckók, és néhány még elérhető akár több napra is. A Booking.com-on kevesebb itthoni szálláshelyet kínálnak a témában, azonban a környező országokból igen sokat, akár olyan helyeken is, ahol garantált a hó, mint Ausztria és Románia. Az ilyen rönkházak viszonylag könnyen megközelíthetőek. Nincsenek közvetlen szomszédok, sem autók és zsibongás, előre megfőzhettek/süthettek, így valóban csak a kikapcsolódásé a főszerep. Általában odafigyelnek, hogy a karácsonyi hangulatról ne maradjatok le, bekészítenek fát is, amit kérésre ti magatok díszíthettek fel. Ez egy remek ötlet akkor, ha egy párkapcsolati szempontból nehéz év áll mögöttetek, vagy valami egészen új élményre vágytok a városi lét után.

Remélem megfelelő ihletet adtam, hogy bensőségesebbé és színesebbé tegyétek ezt az estét. Ez talán a legbékésebb ünnepe a keresztény világnak, töltsük hát szeretetben és nyugalomban 🙂

Előző
Banános muffin fél óra alatt
Meghitt szenteste kettesben