Sütőtökös palacsinta – fagyasztásra alkalmas verzió

Tudom, lassan vége az ősznek, de gyakorlatilag minden bolt még mindig tele van sütőtökkel, a piacokról nem is beszélve. Nem vagyok tisztában a termési időszakokkal, de gyanítom, hogy ez a fagymentes ősz kedvez a tököknek, minden vásárláskor egyre édesebbek, szóval remélem nem késtem el a recepttel. Tudom már megígértem facebookon és pár napja instán is, de újra le kellett tesztelni, ugyanis megkértem kedvesemet, hogy jegyzetelje a hozzávalókat míg főzök és ez lett belőle:

Szóval nulláról kellett visszafejtenem, mert már ő sem tudta mi a szösz van ezen a cefeten… 😀

Ahogy a címben is írtam, ez egy fagyasztható verzió, vagyis 4-5 palacsintánként be lehet zacskózni/dobozolni és amikor reggelire megkívánjuk fagyott állapotban 1,5-2 percig megmikrózzuk, egymás mellé helyezve őket a tányéron. Pontosan olyan lesz, mint a friss verzió, nem lesz sem gumis sem nedves, nem szárad ki a melegítéstől. Azt hiszem nekem ennyi elég is egy boldog hétvégi reggelhez 😀

Hozzávalók:
65 dkg sült sütőtök, héj nélkül
1 csipet só
5 tojás
két evőkanál barnacukor
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
50 dkg liszt
fél zacskó sütőpor
2,5 dl tej
1 dl olaj

Elkészítés:
A sütőtököt kimagoztam, felszeleteltem és minden más hozzávaló nélkül sütőpapíron megsütöttem. A sült tököt kikanalaztam a héjból, villával összetörtem – ez a súly a receptben leírt mennyiség, tehát megsütve, héj nélkül kell mérni. A tökhöz kevertem a tojások sárgáját, a mézeskalács fűszerkeveréket, lisztet, sütőport, tejet, és olajat, ami egy nagyon tömör massza még ebben az állapotban. Aldis fűszerkeveréket használtam, ezt azért tartom fontosnak leírni, mert minden keverék más és más erősségű, szóval ha más típusút sikerül beszerezni eltérhet a szükséges mennyiség.

A tojások fehérjét a barnacukorral (lehet sima kristálycukor is) egy csipet sóval vagy pár csepp citromlével kemény habbá verem. Tapasztalataim szerint a szobahőmérsékletű fehérje hamarabb és tömörebb habbá verhető. A kézi robotgép majdnem legmagasabb fokozatán dolgozok végig, körkörös mozdulatokkal, így hamar el tudom érni a kívánt eredményt. A habot 3-4 részletben egy nagy csepp alakú habverővel vagy egy szilikonos lapáttal beleforgatom a masszába.

Mindig tapadásmentes palacsintasütőt használok. Az én tűzhelyem 1-9 fokozatot tud, feles osztásokkal, a pufi palacsintákat  5-5,5 fokozaton szoktam készíteni. Megvárom, hogy alaposan átmelegedjen a serpenyő, mielőtt az elsőt belerakom. A tésztát egy merőkanállal a felület közepére teszem és enyhén szétterítem kb. 10-13 centis körben és többet nem piszkálom. Amikor már a nagy részén buborékokat látok egy határozott mozdulattal lapát segítségével megfordítom és többet nem mozgatom, ahova érkezik ott marad, nem tologatjuk, mert szétkenődik. Az edény felülete egyenletes hőmérsékletű, szóval nagy baj nem lehet belőle, ha nem pont a közepére érkezik. Akkor van kész, ha a serpenyőt kicsit megmozgatva elmozdul a palacsinta, ez nem több 15-20 másodpercnél.

Az ilyen palacsintákat nem szoktam egymásra szedni, mint a hagyományos vékonyat, hanem egy rácson hagyom egymás mellett hűlni, mert izzad. Ha már nem forróak természetesen lehet tornyozni.

Ez egy giga adag, tudom, de ennek a felét 2-3 nap alatt elfogyasztjuk, a másik felét mélyhűtőben tárolom és amikor megkívánom előveszem és felmelegítem a fent már leírt módon.

A fűszereknek köszönhetően önmagában is finom, a töktől gyönyörű sárgás színt kap és édesíti, így túl sok extra édesítést nem igényel szerintem. A legfinomabb sós vagy natúr mogyoróvajjal és csokisziruppal, de ehetjük mézzel, fahéjas mascarponeval, diókrémmel, stb. Akik a hagyományos konyhai eljárások hívei most utálni fognak, de van egy fél perces csokiöntet “módszerem”: egy nagy evőkanál cukrozatlan kakaót, egy kiskanál cukrot, egy kiskanál vajat és egy evőkanál vizet kevesebb mint egy percig mikrózok és kész is 🙂 (ez az öntet látható a képeken).

FONTOS! Nem kell használni zsiradékot az amerikai palacsintákhoz! A benne levő olaj, vagy esetenként vaj bőven elegendő, ne tegyünk alá semmit, mert akkor olyan lesz, mint egy lángos és fánk közötti átmenet a külseje, aminek semmi köze az eredeti pufi palacsintához. Inkább figyeljünk a hőfokra és a serpenyő legyen kerámia vagy teflon bevonatos.

 

XOXO
signature
Előző
Rozskenyér tisztán rozslisztből – kovász nélküli verzió
Sütőtökös palacsinta – fagyasztásra alkalmas verzió