Sült tőkehal citromborssal és citrommal, kurkumás rizzsel

Olcsó és finom halat venni, ami nem műanyag elég nagy kihívás, főleg, ha nem akarok egyetlen ebédre 5-6 ezer forintot költeni. Lidl-ben találtam ezt a dobozos tőkehalat, ami elég finom, viszonylag jó minőség és egy doboz ezer forint alatt van. Egy doboz egy személynek, egy étkesére szerintem elég, még egy férfinak is sült tőkehal formájában.

Sült tőkehal elkészítése

A dobozon leírtak szerint előkészítem, kiolvasztom a halat – ennél a fajtánál olvadás közben sem terjeng halszag a hűtőben. A halszeletek mindkét oldalát megsózom és megszórom durvára tört citromborssal (szinte bármelyik szupermarketben be lehet már szerezni). Sütőpapírra fektettem egy lapos tepsiben, minden halszeletre egy karika citromot rakok. 200 fokon kb. huszonöt perc alatt készre sütöm. A sütési idő függ a sütőtől is, légkeveréssel is óvatosan, mert könnyen kiszáradhat!

Tasakos rizs esetén a főzővízbe són kívül kurkuma is kerül, ettől lesz ilyen szép sárgás. Ha a hagyományos rizsfőzést választom, akkor a kurkumát a vízzel együtt adom a rizshez és nem a pirításkor, mert megéghet.

Ha nem szereted az étkezésedben a magas keményítő tartalmú köretet (rizs, burgonya,  hüvelyesek), akkor készíts hozzá egy savanykás dresszinggel nyakon öntött salátát. Próbáld ki a  citrusok húsával elkevert salátakeveréket lila hagymával és kis olíva olajjal, sóval, borssal, hmmm… nyami 🙂

Ez az olcsó Lidl változat nem filé, hanem a filéről levágott, tömbösített halhús. Ha ennél esztétikusabb megoldást keresel vegyél inkább egész szeleteket. Ízben nem lesz különbség, viszont látványban természetesebb hatást fogsz elérni, mint a szabályosan kockázott halhússal.

A halakhoz jól illenek a savas mártások. Ezt nem szoktam túlbonyolítani, legtöbbször egy egyszerű majonéz, tejföl, citromlé és kapor keveréket szoktam készíteni, sóval és borssal. Természetesen a tökéletes megoldás a hollandi mártás, de bevallom eddig egyszer sem sikerült tökéletesre. Amit nagyon sajnálok, mert avokádó szendviccsel vagy spárgával valami isteni. A párolt spárga egyébként a tőkehallal is jól passzol, érdemes kipróbálni.

További ebéd receptekért nézz szét a blogon 🙂

 

Előző
Töltött édesbugonya hajók fetával és mozzarellával sütve
Sült tőkehal citromborssal és citrommal, kurkumás rizzsel