Őszi balkonláda – adventig se legyen csupasz a párkány

Télen nem tudom már hova tenni a kinti virágokat, ezért a balkonládába mindig egynyári virágokat ültetek. Ezeket ősszel lecserélem, a maradékot pedig a szomszédommal szétosztva teleltetjük át aszerint, hogy éppen kinek van több és alkalmasabb helye. Őszi balkonláda ötleteket keresgéltem Pinteresten, az alap ihlet onnan ered.

A hálószobánk ablaka körfolyósóra néz. Szeretem, ha szép látványra nézek ki és ha egy kis színt vihetek a mi “részünkbe”, ezért mindig valami életet próbálok belelehelni.

Ez az őszi láda tavalyi, de gondoltam megosztom veletek, hátha valakinek ötletet adok. Az ideire még nincs elképzelésem, és még nem is volt időm elmenni a virágpiacra. A nyári virágok a hideg ellenére még ragyognak, szóval nem akarom őket idő előtt kigyomlálni.

Virágpiac

Minden hozzávalót a 13. kerületi virágpiacon vettem. A piacról tudni érdemes, hogy minden vasárnap fél kilenctől termelői piacként működik. Friss fűszereket, diót, tojást, házi sonkát, párizsit, kolbászt, joghurtot, túrót és egyéb finomságokat mindig innen szerzek be. A piac hétköznaponként is nyitva van, de hat óra előtt csak kereskedői igazolvánnyal érdemes belépni. Másképp fejenként 2000 forintot is lelejmolnak, de hat és hét óra között ez az összeg “csak” 500 Ft, ami megtérül. Főleg szezon előtti nagybevásárláskor, gondolok itt a tavaszi ültetésre, advent időszakára (adventkor az egész felső szint kizárólag karácsonyi dekorral van tele!!!). Halottak napja előtt, ha valaki szereti rendbe tenni a rokonok sírjait érdemes itt beszerezni a virágokat. Ez az ötszáz forintos belépő mindenképpen megéri, főleg, hogy minden olyan holmihoz fillérekért juthatunk hozzá, amit hobby boltokban, tescoban, virágárusoknál, kertészetekben és egyéb üzletekben csillagászati áron vehetünk meg.

Az őszi balkonláda alapanyagai

1-1 ilyen csomag 390-790 forint között mozog, ami nagyon kedvező, főleg, hogy sok megmarad. Ha a ládát úgy állítod össze, akkor annak szétszedésekor is sok elemet ki tudsz menteni a következő évre. A dísztökök darabja ha jól emlékszem 100-400 forint között mozogtak, a képen láthatóan 150 és 300 forintosak.

Ezen a piacon sajnos hajlamos vagyok elveszni 😀 ezért kizárólag annyi pénzt viszek magammal, amit el akarok költeni, mert karácsony környékén nagyon könnyen elszállhat az ember 😀

A ládákból kiszedtem a nyári virágokat, és középre 1-1 sárga krizantémot ültettem és a tököket elrendeztem. A maradék helyekre rövidre vágott szárú zöld virágokat szurkáltam (bocsi, nem tudom a nevét), a mákgubókat és a lángnyelvekre emlékeztető buzogányokat is beletűzdeltem. A földfoltokat eltakartam pirosra színezett mohával. Ennek picit kellemetlen az illata lakásban, de pár nap alatt kiszellőzik. Végül ragasztópisztollyal odarögzítettem az összekötözött rudacskákat és a vesszőgolyókat. Utóbbiak egy nyári kagylós dekorcsomagból maradtak meg, amit a pepcoban vettem tavaly, de a piacon is vannak ráadásul több színben.

Utolsó lépésként a ládák köré tekertem a szalagot, jól megkötöttem és egy száraz virágot ragasztottam rá, ez is egy korábbi asztaldíszből maradt meg. Ragasztópisztolyt az OBI-ban vettem két éve 4000 Ft-ért, de a piacon sokkal olcsóbban láttam. A hozzá való ragasztórudak kisebb-nagyobb csomagokban kaphatóak ugyancsak fillérekért. Meglehet kissé túlzásba estem, de most nagyon jó érzés volt gazdag, őszi, aratást idéző ládákat kialakítani.

Előző
Lucskos káposzta – erdélyi káposztaleves
Őszi balkonláda – adventig se legyen csupasz a párkány