Omlós karajszeletek borsmártással és főtt-sült burgonyával

A látszat ellenére ez nem egy bonyolult fogás, az is nekiláthat, akinek nem sok konyhai tapasztalata van. Ha valaki nem szereti a krumplit, vagy könnyebb számára egy zacskós rizs kifőzése hajrá, mert itt nem a köret, hanem a hús és a mártás a lényeg.

És akkor rá is térek a burgonya elkészítésére 😀 Tetszőleges mennyiségű krumplit meghámozunk, nagyobb cikkekre vágunk és sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük és egy tálcán hagyjuk kihűlni. Annyi étolajat forrósítunk a serpenyőben, hogy a krumplit félig ellepje. (Fritőz esetén ez ugye nem jelent gondot, sőt, ott forgatni sem kell a gerezdeket.) A kihűlt burgonyákat a forró olajba rakjuk és ha az egyik oldaluk kellően megpirult megfordítjuk egy lyukacsos kanállal, és ha teljesen megsült papírtörlőre szedjük.

A főzős-sütős módszerrel a krumpli állaga teljesen más lesz, mintha sima sültkrumplit készítenénk, nem szívja fel az olajat, a külseje rendkívül ropogós lesz, mivel a főzés során a keményítő egy része távozik, a belseje pedig puha marad. A főzés során a só a belsejébe is be tud ivódni, ezért sütés után szinte nem is kell sózni, így nem szottyad meg a krumplink. Ennek a módszernek a legnagyobb előnye, hogy vendégvárás esetén a zöldséget már előző nap megfőzhetjük, így másnap a hűtőből kivéve rengeteg időt spórolunk a sütéssel.

A hús elkészítése: a hús mennyiségéhez sem tudok pontos mennyiséget mondani, lehet fél kiló vagy egy kiló, teljesen mindegy, az elkészítés módja ugyanaz, legfeljebb több etapban kerül a serpenyőbe. Ebben a receptben karajt használtam, de készülhet sertésszűzből is, viszont a sütése sokkal kényesebb, érdemes az érméket baconbe tekerni sütés előtt, kezdőknek nem ajánlom, könnyen kiszáradhat és az ára akár kétszerese is lehet a karajénak.

A csont nélküli karajt felszeletelem, de szeletben is megvásárolható. Enyhén kiklopfolom, picit sózom és borsozom, több fűszer nemigen kell rá. Egy nagyméretű teflon vagy vas serpenyőben nagy hőfokon kacsa/liba/sertészsírt melegítek és a szeleteket oldalanként kb. három percig sütöm (ha a szeletek nagyon vékonyak még ennyi idő sem kell nekik, nehogy kiszáradjanak). A nagy hőfoknak köszönhetően enyhe pörk képződik, ami ízt ad a húsnak és a mártásnak is. Ha a hús elkészült lefedve hagyom pihenni.

A mártás: egy evőkanál szines vagy zöldborsot kicsit roppantsunk meg két vágódeszka vagy egy klopfoló segítségével és szórjuk bele a húspörkös serpenyőbe. Pár pillanatig hevítjük majd felöntjük nagyjából két deci tejszínnel és egy fél deci vízzel. Ha nagyon nagy serpenyővel dolgoztunk emelhetjük a tejszín mennyiségét. Forraljuk kicsit össze de nem kell túl sok ideig, elég 1-2 perc, ez idő alatt egy csepp alakú habverővel kavargassuk fel a leragadt húspörköt és keverjük egyenletesre a mártást.

Nem mondanám, hogy ez a legjobban sikerült kajafotóm, de a lényeg átjön 🙂 A mártás elkészítése igazán nem tart sokáig, ezért bármilyen hús sütésekor be lehet vetni, akár roston sült csirkemellhez is jól illik.

XOXO
signature
Előző
Citromborssal és citrommal sült tőkehal szeletek kurkumás rizzsel
Omlós karajszeletek borsmártással és főtt-sült burgonyával