Karácsonyi készülődés, dekorálás és tanulás

Rájöttem, hogy valószínűleg még sosem készítettem olyan bejegyzést, ami simán a Karácsonyi mindennapokról szól, talán csak a #happy néhány részében volt ilyen szösszenet, ezért úgy gondoltam itt az idő 🙂

A karácsonyi díszítéseket én nem egyszerre szoktam felrakni, inkább apránként, így kitolódik ez az időszak. Minden napra vagy másnapra jut egy kis izgi dolog, egy kis extra hangolódás. Általában a fényekkel szoktam kezdeni, feldíszítem a lakást és az iroda-lakot. Idén ezzel túl sok dolgom nem volt, mivel tavaly óta fent vannak :D. Melegfényű fehér ledsorok lógnak a karnisokon és a sötétítőkre leengedve, nagyon jó hangulatuk volt, nyárestéken és ősszel is imádtam őket 🙂 Ablaktisztításkor és függönymosáskor egy kicsit babrálós, de megéri, szerintem jövőre is fent maradnak.

Alternatív adventi koszorú

A fények után az adventi koszorú szokott lenni a második lépés, ezzel azonban idén eléggé elkéstem, a második vasárnapon késő este sikerült megalkotnom. Túl sok dolgom nem volt vele, mivel eléggé natúr, visszafogott díszt szerettünk volna mindketten.

Egy hónappal korábban a KIK-ben vettem egy kovácsoltvas négyágú gyertyatartót. Ebbe helyeztem egy fél tégla oázist, beleszurkáltam a fenyőágakat és ráhelyeztem a két díszt, amit ide szántunk. Büszke vagyok magunkra, mert idén egy csúcsdíszen és a fent említetten kívül semmilyen dekort nem vettünk. Karácsony előtt általában megbolondulok, főleg, amikor advent környékén hosszabb nyitvatartással látogatható a virágpiac…. :D.

Cruelty free termékek

De idén nagyon ügyesen megálltam, és nem csak a karácsonyi költekezést, hanem sok más területen is visszafogtam magam. Ruhát két alkalommal vásároltam, egyszer a Primarkban valamikor nyáron, valamint most az ünnepek előtt second-hand karácsonyi pulcsikat és kockás itthoni nacit, inget.

Ugyanígy visszafogtam magam a sminktermékekkel kapcsolatban is, 2 rúzst, 2 ajakápolót, egy szempillaspirált és talán egy szemöldökceruzát vásároltam, és ezekhez egy sminklemosót. Utóbbit kivéve mindenből igyekeztem cruelty-free, azaz állatkísérlet mentes, lehetőleg vegán és természetes alapanyagú termékeket beszerezni.

Ugyanígy lecseréltem a tusfürdőket állatkísérlet-mentes szappanra, a tisztítószerek nagy részét környezetkímélő, könnyen lebomló összetételű termékekre. Tudom, ez nem olyan nagy kuriózum, hiszen az ilyesfajta mozgalmak már körbevesznek minket az elmúlt években, hozzáteszem nagyon helyesen! Magam is meglepődtem, de egyáltalán nem esett nehezemre az átállás. Az ilyen jellegű termékek sem személyes higiéniában, sem a háztartásban nem maradtak alul a korábban vásároltakhoz képest, sőt, van olyan, ami teljesen túlszárnyalta.

A kedvenc még mindig a The Body Shop, de ajakápolókat jobban kedvelem az Yves Roche-nél, továbbá kipróbáltam néhány kézműves terméket is. Viszont megmondom őszintén, kivétel nélkül minddel az volt a bajom, hogy olyan alapillatuk volt, mint nagymamám házi mosószappanjának. Nem tudom, hogy azért, mert valamelyik alapanyag beépítése így költséghatékonyabb, de ez engem kifejezetten zavart.

A másik problémám az illóolajokkal volt, mivel engem zavar, ha a bőrömön valamilyen kencét érzek, nem szeretem a zsíros/olajos érzetet, nem is használom semmilyen testápolót, csak nagyon ritkán. Úgy érzem nincs is szüksége rá a bőrömnek, inkább a megfelelő hidratálásra és a káros dolgok kerülésére fektetek nagyobb hangsúlyt.

Napallergia

Arckrémekben még nem sikerült az átállás, mivel van pár termék amitől nem bírok megválni. Az egyik ilyen a ránctalanító szérumom, a másik a drogériás fátyolmaszkok és mélytisztító pakolások. Igyekszek hetente vagy kéthetente egyszer használni őket, szintén a környezettudatosság jegyében. Az arcbőröm legfőbb problémáján ezek a szerek nem segítenek, napallergiám van, így pár percnyi napsütéstől télen-nyáron tele vagyok piros foltokkal. Ezekre nem is kellemes érzés bármit rákenni az aloe-n kívül, de szerencsére pár nap alatt el szoktak tűnni, de hát a nap elől bújkálni nem nagyon lehet… Naponta többször hideg vízzel megmosom az arcom, ez nálam már sok éve bevált módszer, így maximum a ciklusom környékén jelennek meg pattanások.

De visszatérve az adventi készülődéshez, a következő lépés volt a tv alatti polc díszítése. Ide egyszerűen elrendeztem fenyőágakat, néhány díszt és egy elemes fényfüzért. Ami még vár rám, az a dohányzó asztal, a háló és a konyha díszítése, valamint a dolgozó-lak dekorálása. Ezt szerintem már többször említettem (főleg insta storykban), hogy kétlakiak vagyunk.

Kétlaki élet

Az én lakásom gyakorlatilag a munkahelyemként funkcionál, ott vannak a cicukák, a nyuszink, akikkel nagyon sok időt töltünk együtt. Onnan dolgozok és heti 3-4 éjszakát minimum ott is alszunk. Így legalább garantált a káosz, hogy sosem tudom mi hol van, melyik ruhadarabot hol mostam ki. A fél pár zoknik meg már totális őskáoszként mindenfele elkeveredtek, soha sehol nincs egy egyforma pár, ez most már két hete tartós állapot, hogy felemás zoknikba bújunk.  Ohh és a mosogatás, a leggyűlöletesebb dolog, amikor nem egy, hanem két helyen gyülemlik fel, de ebben szerencsére van segítségem 🙂

A manócskáknál az dolgozószobán kívül még semmi sincs feldíszítve, de gyanítom, míg véget nem ér mindkettőnknek a szorgalmi időszak nem is lesz.

A legjobb dolog a kétlakiságban az, hogy két karácsonyfám lehet! Műfenyőink vannak, ezért már az adventi időszak elején fel szoktunk díszíteni és január végéig szemrebbenés nélkül elnézegetem őket, ha rajtam múlna egész évben állhatnának. Megfogadtam, ha a héten legalább három tárgyat le tudok zárni megajánlott jeggyel az egyik fát hétvégén felcicomázzuk!

Beraktam ide egy szösszenetet a faállításról, amiben édes drága Manikám bőszen segített – SE! Minden évben eldönti, hogy valamilyen formában ő majd legyilkolja a fát, megrágcsálja, leszedegeti a gömböket, belegabalyodik az izzósorba… Éjjel csak annyit hallani, hogy koccannak egymáshoz a díszek és ha odavilágítasz két üvegszem villog a fa közepén valahol…

És hát van nekünk egy Mokka Málnánk, Nagyfülű Uraság, akitől szintén kellő távolságban kell a fát elhelyezni,. Konkrétan az ebédlőasztal közepére, ahol semmilyen karateugrással nem tudja elérni. (Első karácsonyfás élményéről sajnos egyetlen rossz minőségű kép maradt meg, ennyi cukiságot, mint ahogy ő kezelte a dolgot… :D). Oszi meg hát… ő Oszi… túl sok vizet nem zavar, jó cica :).

Egyszerűsített karácsonyi főzés

A szentestét megelőző napokban állok neki általában a nagytakarításnak, paplanok és párnák mosásának, szőnyegporolásnak, bevásárlás és a főzés nagyrészt 23-24-én történik. Az elmúlt években a legeslegjobb dolog ami történt velem főzés, vagyis inkább sütés terén, a Tanty Fanny csomag volt, amivel két éve folyamatosan meglepnek.

Már azt megelőzően is ismertem és használtam a termékeiket, legfőképpen leveles tészta és pizzatészta formájában, ezek mai napig tartják magukat, havonta vásárolom őket. A legnagyobb kedvenc a fahéjas csigusz leveles tésztából, két nap múlva is isteni friss. Ezek a tészták 1-2 hétig simán elállnak, mindig betárazok, legfőképpen hirtelenjött vendég esetén hasznos, vagy ha sok a maradék, egy pizza kb 3 perc alatt összedobható.

DE! Ha már karácsony, egyszerűen csak áldani tudom a kész bejglitészta kitalálóját! Tavaly kétnaponta mentem a boltba egy csomagért, mert mindig “széthordták” az ismerősök és rokonok. Egyébként is szoktam bejglit sütni, kelt tésztás verziót, de kétségkívül jó dolgo órákat spórolni, úgy hogy én azt se bánnám, ha egész évben lehetne kapni, mert diós bejgliből sosem elég :D.

Influenszer reklámok

Még mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez fizetett promoció, nem az, tényleg nagyon szuperek, és továbbra is tartom magam az Instagramon elhangzottakhoz. Eszerint csak azt mondom, amit úgy is gondolok, csak olyan terméket ajánlok, amiben hiszek és aminek az előnyeit magam is megtapasztaltam. Erről az elvről sok esetben maguk a cégek feledkeznek meg és kerülnek igen kellemetlen helyzetbe, főleg ha nem tudják helyén kezelni a negatív kritikát. A termékteszteknek ée termékajánlóknak átláthatóbban és őszintábben kelle működni a social mediaban.

Szóval zajlanak a karácsonyi előkészületek, jelenleg munka és beadandók koszorújával kísérve, de már nagyon várom az ünnepeket 🙂

További #BLOGMAS bejegyzéseket is olvasgathatsz a blogon!

Előző
Kalácsfelfújt dióval karácsony reggelére
Karácsonyi készülődés, dekorálás és tanulás