Házi karamell szósz – nincs benne nagy woodoo, nem kell tőle félni

Tejkaramella vagy Werther’s Original – talán ez a két édesség írja le legpontosabban a házi karamell szósz ízét. Finom és selymes… és mintha nem akarna fogyni belőle. Csak esszük és esszük és még mindig megvan a fele. A karamell készítéstől évekig rettegtem, de minden félelmem alaptalan volt. Legalábbis eddig, de remélem a jövőben sem lesznek odakozmált fazekak 😀

Ezer bocsánat a képekért! Az a kép, ami a megfelelően sötét karamellizált cukrot mutatja egyszerűen eltűnt, nincs se a gépemen, se telón sem sehol 🙁 De remélem így is érthető lesz.

Hozzávalók:

30 dkg kristálycukor
50 ml hideg víz
75 g teavaj
2,5 dl főzőtejszín vagy habtejszín

Házi karamell szósz elkészítése:

A cukrot egy kis lábasa teszem, ráöntöm a vizet és közepes lángon melegíteni kezdem. Az én főzőlapon 1-9-ig állítható, feles egységekkel is. Kezdéskor 5.5-re vettem fel. A tejszínt egy kicsit megmelegítem mikróban, majd félreteszem. Fontos, hogy meleg legyen, így nem fog a cukor összeugrani.

Ezután nem piszkálom, nem kavarom, hagyom melegedni, buborékolni. Semmiképp sem szabad megkavarni.

Már szépen bugyog, de ebben a fázisban sem kavarom, nem piszkálom, csak gyönyörködök benne.

A fenti képen látszik, hogy már kezd szine lenni. Ebben a fázisban egy száraz habverővel kicsit átkeverem, hogy a tetején lévő cukor is egyformán tudjon karamellizálódni. Ezután kivárom a nekem tetsző színt – na erről az állapotról minden fotót eltűntettem.

Az alábbi Google találati lista képet szándékosan screenshotként tettem be, kizárólag szemléltetésként! A színe ilyen árnyalatnál a megfelelő, ezután már könnyen megéghet, és akkor mehet a kukába.

Amikor eléri a kívánt színt a hőt leveszem kettes fokozatra, tehát melegen tartja de nem ég tovább. A vajat több részletben hozzáadom és a habverővel teljesen elkeverem.

A tejszínt beleöntöm és addig kavarom, míg selymes, egynemű masszát nem kapok. Habtejszín esetén itt végeztünk is, de ha főzőtejszínt használok két percre még felveszem a hőt négyes fokozatra. Hagyom kihűlni, és egy éjszakára hűtőbe teszem. A karamell hűlés közben egyre jobban besűrűsödik, és pár óra elteltével ezt az állagot fogja elérni:

Gyümölcsös desszertekhez, palacsintákhoz, fagyihoz, de még zabkására is mesés! Most áfonyás pitéhez készült, a pite receptjét ITT találjátok.

Előző
Áfonyás sajttorta ricottával, leveles tésztában sütve
Házi karamell szósz – nincs benne nagy woodoo, nem kell tőle félni