Házi Bailey’s recept – az igazi karácsonyi itóka

A krémlikőr nálam csak télen jöhet számításba, meleg időben valahogy nem érzem az igazinak. Az évek alatt több netes változattal való kísérletezés után kialakult egy recept, ami megszólalásig hasonlít az eredeti Bailey’s-hez. Nem mondanám, hogy lényegesen olcsóbb, de mennyiségtől függően akár ezrekkel is jobban kijön az ára, ráadásul nagyon ünnepélyes hangulatba tud keríteni az elkészítése.

Hozzávalók:

5 dl ízesítetlen vodka
1 liter habtejszín (nem Hulala, mert túlságosan kemény habbá áll össze pillanatok alatt!)
3 dl frissen lefőzött kávé feketén
3-4 csomag vaníliás cukor vagy 2 tasak dr. Oetker Finesse vanília kivonat
15 csapott evőkanál porcukor
8 tojás sárgája
12 tasak Mokate ír krémlikőr ízű instant kávépor (más márkának is lehet hasonló ízesítésű terméke, ez úgy gondolom kiváltható)

Elkészítés:

A tojások sárgáját a porcukorral fehéredésig keverem gépi habverővel, ettől selymes lesz és ad egy tartást a likőrnek. Ezután hozzáadom a vaníliát, a kávét (hagyni kell lehűlni, hogy a tojást ne húzza össze), majd beleöntöm a kávéport. Van aki kávépor helyett mogyorós ízesítésű, hidegen elkészíthető pudingport használ, de ez nem tudom milyen lehet, még nem próbáltam, viszont el tudom képzelni, hogy jó alternatíva ha nem találunk megfelelő instant kávét. Ezután belekeverem a vodkát és a tejszínt (ez nálam általában 2 doboz fél literes Parmalat habtejszín). Nagyon fontos, hogy kizárólag állati eredetű habtejszín alkalmas erre a célra, mivel a növényi alapú pillanatok alatt ősszehúzza és egy bazi nagy tál Bailey’s ízű tortahab lesz belőle, nem pedig folyékony ital!! Így leírva be is indult az agyam, egy ír krémlikőrös torta már körvonalazódott is előttem 😀

Mivel nyers tojás van benne pár nap alatt el kell fogyasztani, ezért is fontos odafigyelni a készített mennyiségre. Természetesen kizárólag hűtőben tartandó, ne rakjuk kamrába vagy italos polcra, mert csúnya vége lesz.

Ahogy a hozzávalók mennyiségéből is látszik, ez egy elég szép nagy adag, de ha többre van szükségünk, mert mondjuk ajándékba szánjuk, akkor a leírt mennyiségeket könnyen duplázhatjuk. Felezni is egyszerű a receptet, mivel tejszín és vodka is kapható ennek megfelelő kiszerelésben. Kisebb üvegekbe töltve, szalaggal, fenyőággal vagy mézeskaláccsal a nyakán szerintem szuper kis ajándék lehet!

Ez a recept megjelent az Aromatika Magazin 5. évfolyam 4. számában is, ahol bizonyos hozzávalókat 100%-os, emberi fogyasztásra alkalmas illóolajokra cseréltem, valamint egy hozzá illő, szintén illóolajos gyümölcskenyér receptemet is megtaláljátok. A magazin megvásárolható a kiadó oldalán online formátumban is.

XOXO
signature
Előző
Meghitt szenteste kettesben
Házi Bailey’s recept – az igazi karácsonyi itóka