Gyros reggelire? Naná!

Ez a recept nem lesz egy nagy varázslat, de hátha van olyan, aki nem ismeri, vagy nem kapcsolta volna össze eddig a gyrost a reggelivel.

Tényleg semmi extrát nem kell gondolni róla – egy egyszerű szelet kenyér, némi friss vagy maradék gyroshusi, kapros joghurtos öntet és hagyma vagy más zöldség a tetejére. Biztos előfordult már, hogy hasonló gyors, fűszeres pirított dolgot sütve megmarad valamennyi akár több összetevőből is, de egy teljes ebédet már nem tenne ki. Ilyen esetben ez egy tök jó alternatívája a maradékok felhasználásának.

A kenyeret ha már 1-2 napos egy enyhe pirítás feldobja, a ropogós állag illik az összképbe. A tömörebb kenyerek, mint például a rozs-, hajdina kenyér alkalmasabbak ilyen célra, mert megtartják a súlyt, nem szottyadnak meg az öntettől. A kovász nélküli házi rozskenyerem receptjét IDE kattintva eléred.

A húst csíkozni szeretem, kockázva nehezen tekerhető fel tortillával vagy tömhető bele a pitába. Kotányi görög fűszerkeveréket szoktam használni, egy egész csirkemellhez két kiskanállal, majd alaposan összekeverem. Ez a keverék nagyon ízlik, kellemes aromájú, finom illatú husi lesz vele az eredmény. Kevés étolajat vagy szárnyaszsírt hevítek serpenyőben, rászórom a fűszeres húst és amint picit kezd odakapni 0,5-1 dl vizet öntök alá és lefedem, így a hús nem csak ízt kap, de meg is puhul. Nagyjából tíz perc alatt elkészül és mehet is a kenyérre vagy a tortillába/pitába, és a maradék a hűtőbe későbbi felhasználásra.

Az öntet két féle képpen szokott készülni. Az egyikben egy kis pohár joghurtot nagyon kevés frissen facsart citromlével (kb. egy kiskanál), sóval, borssal, kevés fűszerpaprikával és szárított vagy friss apróra vágott kaporral elkeverek. A másikban egy kis pohár tejfölt egy bő evőkanálnyi citromlével keverek el, mivel a tejföl nem eleve savanykás, mint a joghurt, krémesebb az állaga, édeskésebb az íze, nagyon jól dolgozik együtt a citromlével. Ehhez is adok sót, borsot, fűszerpaprikát és kaprot. Ezt a verziót hagyni kell állni legalább fél órát – nem tudom megmondani az okát, de a tejfölnek több idő kell, hogy alaposan átvegye a fűszerek ízét.

És nincs más hátra, mint ízlés szerint összevariálni a kenyeret, a húst, az öntetet és zöldséget, ami lehet valamilyen hagymaféle (snidling, lilahagyma, póréhagyma), paradicsom, salátakeverék, akár meg is lehet löttyinteni egy kis csípős szósszal. Sajt vagy valamilyen kenyérre kenhető dolog szerintem teljesen elhagyható. A húst hidegen vagy melegen is rátehetjük. Jó étvágyat 🙂

XOXO
signature
Előző
Omlós karajszeletek borsmártással és főtt-sült burgonyával
Gyros reggelire? Naná!