Grízes tészta kajszibarack lekvárral – menzás klasszikus

A grízes tészta kajszibarack lekvárral nagyon finom nosztalgikus étel, és az elkészítése tényleg nem több 20 percnél! Éttermekben biztosan nem fogsz vele találkozni, esetleg néhány kifőzdében bukkanhatsz rá nagy ritkán, ezért ha megkívánod magadnak kell elkészíteni. Bármelyik hétköznap összeütheted, akár munka után is, nem fogod tehernek érezni a főzést. A hozzávalók is abszolút filléresek, nagy valószínűséggel csak a tésztát kell megvenned hazafele menet.

Hozzávalók:

1 zacskó szélesmetélt (általában 20-30 dkg)
só és olaj a tészta főzéséhez
4-5 evőkanál búzadara
2 evőkanál étolaj a darához
baracklekvár (vagy amit szeretsz)
porcukor (opcionális)

Grízes tészta elkészítése

Egy fazékban felteszem a főzővizet, megsózom és egy kanál olajat adok hozzá. Ha felforrt a tésztát beleszórom, többször kevergetve készre főzöm, leszűröm de nem mosom le. Sose mosom le/hűtöm le a tésztákat, még forrón össze szoktam keverni a mártással vagy szósszal. Így magába szívja az ízeket, viszont ha lemosod és lehűtöd “bezárod” a tésztát.

A víz felrakásával egyidejűleg egy teflon serpenyőbe belerakom a zsiradékot, rászórom a darát és folyamatosan kevergetve megpirítom, ez nagyjából 5 perc. Ha a dara megpirult lehúzom a tűzről, ráöntök egy csésze meleg vizet és lefedem, hogy a dara megpuhuljon.

A puha darához hozzákeverem a forró tésztát, tányérra szedem, meghintem porcukorral, rákanalazom a lekvárt és olyan gyorsan betermelem, mintha sosem létezett volna 😀

Előző
Őszi balkonláda – adventig se legyen csupasz a párkány
Grízes tészta kajszibarack lekvárral – menzás klasszikus