Fokhagymás kacsacomb szezonális sült zöldségekkel

A kacsa viszonylag kényes hús, könnyen kiszárad, ezért fontos, hogy a lehető legtöbb szaftot bent tartsuk. Elmaradhatatlan lépés a sütés előtt, hogy serpenyőben megpirítsuk, és mindvégig a saját zsírját élvezhesse, így lesz igazán puha és szaftos, a bőre pedig ropogós. A fűszerezés széles skálán mozog, mivel a fokhagymás kacsacomb csak egy alternatíva. Elbírja a távol-keleti ízeket (gyömbér, narancs) és az erősebb zöldfűszereket is (rozmaring, kakukkfű).

Fokhagymás kacsacomb sült zöldségekkel
Fokhagymás kacsacomb sült zöldségekkel

A kacsa önmagában is eléggé különleges és finom húsféle,  az ünnepi asztal vagy a baráti vacsora dísze lehet. A konfitált, vagyis a zsírban, lassú tűzön sült kacsa vitathatatlanul a legismertebb.  De hasonlóan gyakran kerül asztalra a rozé kacsamell, a narancsos kacsamell és minden olyan verzió, ahol a hús mellé valamilyen fanyar vagy savanykás mártás, esetleg sült köret tartozik. Ebben a receptben a savanykás ízt a balzsamecet adja, az édeskés, gyümölcsös jelleget a sült cékla és a sütőtök. 

Fokhagymás kacsacomb recept

Hozzávalók:

A kacsához:
4 db pecsenye kacsacomb
2-3 kisebb babérlevél
1 db lila hagyma
5 cikk fokhagyma
½ kiskanál őrölt rozmaring
½ kiskanál őrölt kömény
1 kiskanál só
½ kiskanál őrölt feketebors
½ kiskanál szárított kakukkfű
2 kanál kacsazsír

A zöldségkörethez:
½ közepes méretű sütőtök
1 db nagy vagy 2 db közepes cékla
3 sárgarépa
só és őrölt bors ízlés szerint
½ kiskanál szárított kakukkfű
1-2 kiskanál olívaolaj
2 kiskanál balzsamecet

A kacsacombok elkészítése

A kacsacombokat hideg víz alatt leöblítjük és papírtörlővel szárazra itatjuk. Egy éles késsel a szárcsonton körbevágjuk a bőrt és az inakat, majd a csontot a porcos vége felé letisztítjuk, a porcot és a bőrt leszedjük. A nagyobb zsírdarabokat és felesleges bőrt levágjuk, a tokokat eltávolítjuk.

Kacsacomb tisztítása, fűszerezés
Kacsacomb tisztítása, fűszerezés

A fokhagymát áttörjük és a fűszerekkel eldolgozzuk, majd a combok húsos oldalát alaposan bedörzsöljük vele, de a bőrös oldalára ne kerüljön.

Egy serpenyőbe helyezzük a combokat a bőrös oldalukkal lefelé. Bekapcsoljuk alatta a főzőlapot a legnagyobb fokozatra és hagyjuk, hogy a combok a serpenyővel együtt felmelegedjenek. Zsiradékot nem szükséges alá tenni, mivel a kacsa bőréből szépen kisül a zsír. Addig pirítjuk míg színt kap, ez nagyjából 3-4 percet vesz igénybe.

Kacsacomb tisztítás, fokhagymás húspác
Kacsacomb tisztítás, fokhagymás húspác

A combokat áttesszük egy lapos tepsibe a húsos-fűszeres oldalukkal lefele. A kisült zsírt és az extra mennyiséget rácsurgatjuk a combok tetejére, melléjük helyezzük a negyedelt hagymát és a babérleveleket. A tepsit letakarjuk alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 órát sütjük. A sütési idő igazodjon a combok méretéhez. Hatalmas hízott kacsacomb esetében akár két óráig is eltarthat, míg a hús teljesen megpuhul. 

Sült fokhagymás kacsacomb
Kacsacombok sütés előtt

A sütés vége előtt nagyjából negyed órával vegyük le a fóliát a tepsiről és 220 fokon fejezzük be a combok sütését. Ha megsültek vegyük ki a sütőből a tepsit és letakarva pihentessük 15 percig, majd tálalhatunk.

Fokhagymás kacsacomb sütve
Kacsacomb sütve

A zöldségköret elkészítése

A tököt hámozzuk meg, vágjuk félbe és távolítsuk el a magokat, majd vágjuk falatnyi darabokra. A sárgarépát pucoljuk meg és karikázzuk fel ujjnyi vastagságúra. A céklát hámozzuk meg és vágjuk a tökhöz hasonló méretűre. A cékla pucolásakor gumikesztyűt használni, mert erősen pigmentált és megszínezi az ujjakat. 

Őszi idényzöldségek, sütőtök, őszi kompozíció
Őszi idényzöldségek

A zöldségeket öntsük össze egy keverőtálba, szórjuk meg az olajjal és a fűszerekkel majd alaposan rázogassuk össze, hogy mindenhova kerüljön az ízesítőkből.

Rendezzük el a darabokat a tepsin úgy, hogy azok lehetőleg ne fedjék egymást, így minden falat kívülről ropogósra sülhet. Végül locsoljuk meg őket a balzsamecettel. 200 fokon 35-40 percig sütjük, míg erőteljes élénk színűvé válnak és a külsejük enyhén megpirul.

Sült őszi zöldségek, sárgarépa, sütőtök, cékla
Őszi zöldségek, sárgarépa, sütőtök, cékla sütés előtt

A fokhagymás kacsacomb és a köret sülése közben szenzációs illatok terjengenek a konyhában, amit az ecet aromája teljesen felélénkít. A balzsamecet szőlőből készül, ezért az erjesztés módjának köszönhetően gazdag antioxidánsokban és a szervezetünk számára fontos tápanyagokban. A répa, a tök és a cékla egyaránt édeskés ízt kapnak sülés közben, amit a balzsamecet még jobban kihangsúlyoz. Aki különösen kedveli akár a tányérra szedett zöldséget frissen is meglocsolhatja vele, de vigyázzunk, ne essünk túlzásba, mert nagy mennyiségben kellemetlenné válhat! 

Fokhagymás kacsacomb sült őszi zöldségekkel
Kacsacomb sült zöldségekkel
Előző
Diétás zabpelyhes répatorta – gluténmentes húsvéti süti
Fokhagymás kacsacomb szezonális sült zöldségekkel