Csőben sült pulykamell szeletek barackkal és fűszeres, sajtos besamellel

A hús-gyümölcs párosítás van akinél kiveri a biztosítékot, ami engem nagyon meglep, hiszen egy almamártás vagy meggyszósz legtöbbször viszont nem. Kifejezetten szeretem a tepsiben süthető kiadós fogásokat, jól összeérnek az ízek és látványnak sem utolsó 🙂

Ez a recept elkészíthető más gyümölccsel is, ha van más kedvenc, de a konzerv barack biztosan nem húzza össze a tejtermékeket és levet sem enged. A fűszerezés is ízlés szerint alakítható, most a mi kedvenc variációnkat írom le. Sajtokban sem kell magadat visszafogni, mert szinte bármilyen sajttal működik, legyen az trappista, márványsajt vagy füstölt sajt – a füstölt íz kifejezetten jót tesz neki.

Hozzávalók egy egész tepsire (6-8 személy):

1 kg pulykamell
1 zacskó Kotányi pulykasült fűszerkeverék
olaj vagy olívaolaj a hús sütéséhez
2 konzerv őszibarack befőtt
1 liter tej
30 dkg trappista vagy edami
30 dkg füstölt sajt
+ 10 dkg sajt a tetejére
15 dkg vaj vagy főzőmargarin
5 evőkanál finomliszt
szerecsendió
oregano
őrölt fehérbors

Elkészítés:

A hús:

A húst megmosom, felszeletelem és megszórom a fűszerkeverékkel. Egy serpenyőben felhevítem az olajat és a hússzeletek mindkét oldalát pár perc alatt megsütöm. Nem szabad rommá sütni, mert a pulyka könnyen kiszárad. A megsült szeleteket egy jénaiba szedem és lefedem.

A mártáshoz a sima és füstölt sajtot mind lereszelem a sajtreszelő nagylyukú oldalán és jól összekeverem, majd az egyötödét külön félreteszem, sütés előtt ezzel szórom meg az ételt. Ha nem szereted a füstölt sajtot pótold ugyanannyi sima sajttal.

A mártás:

A besamelmártás készítése nem bonyolult, nem kell tőle félni. Tulajdonképpen rántást készítesz vaj alapban és víz helyett tejjel öntöd fel, méghozzá forró tejjel. Éppen ezért kezdő lépésként a tejet tedd fel melegedni, vagy mikrózd jó forróra, de vigyázz ne fusson ki. Besamel készítéshez nekem jobban bevált a csepp alakú habverő, abból is a nagyobbik méret, de ha neked a fakanál esik jobban kézre, akkor használd azt.

A vajat felteszem kis lángon melegedni egy kisebb lábosban, majd ha megolvadt hozzákeverem a lisztet és világosra pirítom – nem kell annyira megpirítani, mint egy hagyományos rántáshoz! Ha megpirult a forró tejet nem adagolom, hanem egyben belezuttyantom, így nem lesz csomós. Jól elkeverem, megborsozom és megszórom szerecsendióval, majd addig főzöm, míg szépen besűrűsödik, ez nem több öt percnél de lehet annyi sincs. Sózni csak nagyon óvatosan szabad, mert a sajtok is sósak! Beleteszem a nagy adag reszelt sajtot és ha elolvadt le is veszem a tűzről.

Összeállítás:

A tepsit egy kis olajjal kiecsetelem, vagy a piskótasütéshez hasonlóan kivajazom. A hússzeleteket szorosan ráfektetem. A barackot lecsepegtetem, keresztben felszeletelem és a húson elterítem. A besamelt szépen ráöntöm úgy, hogy mindenhol ellepje a barackos húst, majd megszórom a maradék sajttal és 220 fokon 20-30 perc alatt készre sütöm, míg szép piros lesz a teteje. A sütés ideje függ a sütő méretétől, illetve, hogy rákapcsolod e a légkeverést.

Tálalhatod főtt jázminrizzsel (édes, illatos fajta, jól illik a gyümölcshöz) vagy krumplipürével. Jó étvágyat! 🙂

Még nem érkezett hozzászólás

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.