Citrusos teakoktél – C-vitamin bomba lustáknak

A megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitel mindig nagyon fontos a szervezet számára, de télen különösen előtérbe kerül az immunrendszer védelme és erősítése. Remélem hamarosan kikerül a köztudatból az módszer, hogy télen napi akár 1000-2000 milligramm C-vitamin tablettát bekapkodunk mert az majd nagyon segít… NEM segít. A szervezet C-vitamin felhasználási és beépítési képessége véges, messze van még az 500 milligrammtól is naponta. Teljesen fölösleges, ráadásul a túlzott C-vitamin bevitel nagyon megterheli a veséket, hiszen a fölösleget egy az egyben kipisiled, és az ilyen mennyiségű bevitel hosszú távon vesekő képződéshez vezethet.

Önmagában a vitamin szedése nem tartja távol a betegségeket, és nem pattintja le rólad az influenza vírust sem. Ha télen kezdesz neki a szervezet erősítésének, akkor kicsit megkéstél, mert a tested nem olyan mint egy komód, tele fiókokkal, hogy amit belepakoltál egyszer régen, az ott is marad. Az immunrendszer erősítésére egész évben oda kell figyelned. A tablettás vitaminok egy része ráadásul hosszú távon nagyon rosszat tesznek a gyomor nyálkahártyájának, ezen felül enyhén hashajtó hatásúak.

Megkaptam már, hogy miért okoskodok, hiszen már több komoly betegségen és műtéten estem át az elmúlt éveke. Hát pontosan ezért okoskodok. Az egészséges életmódról és táplálkozásról sokan sokféle módon gondolkozunk, de még mindig nagyobb számban vannak a “lusta” egészségpártiak, azaz nem normális étkezéssel, hanem mindenféle étrend-kiegészítőkkel próbálják meg bevinni a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és egyebeket.

Aki nem szereti a gyümölcsök és zöldségek nagy részét, annak nehezebb feladat az egészséges táplálkozás, ezért sokan közülük fel is adják. Az egészséges életmód nem egyenlő a diétával! A diétákat nem szeretem, főleg a szélsőséges változatokat. Az elmúlt 10-15 évben és is követtem nem drasztikus diétát – meg is lett az eredménye, ami leginkább a súlyingadozásban nyilvánul meg.

Ha nem szeretsz gyümölcsöket rágcsálni és nem szeretnéd bogyókkal sem tömni magad, akkor ez a nagyon finom kis koktél lehet, hogy elnyeri a tetszésed.

A recept nagyon egyszerű:

fél citrom leve
fél lime leve
2 dl bolti vagy otthon főzött fekete tea
2 kiskanál méz (ha otthon főzöd a teát)
2 dl grapefruit lé

A fenti hozzávalókat alaposan összekevered és kész is van. Ez egy olyan C-vitamin bomba, amit kifejezetten lusta napokon tudsz pillanatok alatt összekeverni. Ha valaki nem akar gyümölcsöt enni és a kész italokról sem tud lemondani, akkor így is megoldhatja… Tudom, nem a legegészségesebb változat, tekintve, hogy a teának és a dobozos gyümölcslének is magasabb a cukortartalma, mintha otthon frissen főznéd, vagy facsarnád, de ezzel a módszerrel azok is elkezdhetik az étrendjük átalakítását, akik még nem bírnak lemondani a fogyasztásra kész bolti termékekről. A házi teát megfőzheted előző este, és a hűtőben jól lehűtheted, így a hozzáadott mézben minden ásványi anyag, vitamin és aminosav megmarad.

XOXO
signature
Előző
Csőben sült pulykamell szeletek barackkal és fűszeres, sajtos besamellel
Citrusos teakoktél – C-vitamin bomba lustáknak