C-vitamin bomba lustáknak – Citrusos teakoktél

Igen, ez egy lusta C-vitamin koktél! Az egészség kimerül a vitamin tartalmában, tekintve, hogy bolti tartós alapanyagokat is tartalmaz, de finom, az biztos!

C-vitamin

A megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitel mindig nagyon fontos a szervezet számára, de télen különösen előtérbe kerül az immunrendszer védelme és erősítése. Remélem hamarosan kikerül a köztudatból az módszer, hogy télen napi akár 1000-2000 milligramm C-vitamin tablettát bekapkodunk mert az majd nagyon segít… NEM segít. A szervezet C-vitamin felhasználási és beépítési képessége véges, messze van még az 500 milligrammtól is naponta.

Teljesen fölösleges, ráadásul a túlzott C-vitamin bevitel nagyon megterheli a veséket, hiszen a fölösleget egy az egyben kipisiled, és az ilyen mennyiségű bevitel hosszú távon vesekő képződéshez vezethet. Fontos tudni, hogy a C-vitamin pár óra alatt kiürül a szervezetből, ezért teljes hülyeség egyben lenyelni a nagy dózisú pirulákat. Ehelyett inkább napközben, több részletben kell bevinni, hogy egyenletesen lássa el a szervezetet. 

Önmagában a vitamin szedése nem tartja távol a betegségeket, és nem pattintja le rólad az influenza vírust sem. Ha télen kezdesz neki a szervezet erősítésének, akkor kicsit megkéstél, mert a tested nem olyan mint egy komód, tele fiókokkal, hogy amit belepakoltál egyszer régen, az ott is marad. Az immunrendszer erősítésére egész évben oda kell figyelned. A tablettás vitaminok egy része ráadásul hosszú távon nagyon rosszat tesznek a gyomor nyálkahártyájának, ezen felül enyhén hashajtó hatásúak.

Jár a szám, ha akarom…

Megkaptam már, hogy miért okoskodok, hiszen már több komoly betegségen és műtéten estem át az elmúlt éveke. Hát pontosan ezért okoskodok. Az egészséges életmódról és táplálkozásról sokan sokféle módon gondolkozunk, de még mindig nagyobb számban vannak a “lusta” egészségpártiak. Azaz nem normális étkezéssel, hanem mindenféle étrend-kiegészítőkkel próbálják meg bevinni a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és egyebeket.

Aki nem szereti a gyümölcsök és zöldségek nagy részét, annak nehezebb feladat az egészséges táplálkozás, ezért sokan közülük fel is adják. Az egészséges életmód nem egyenlő a diétával! A diétákat nem szeretem, főleg a szélsőséges változatokat. Az elmúlt 10-15 évben és is követtem mindenféle diétát – meg is lett az eredménye…

Ha nem szeretsz gyümölcsöket rágcsálni és nem szeretnéd bogyókkal sem tömni magad, akkor ez a nagyon finom kis koktél lehet, hogy elnyeri a tetszésed.

C-vitamin bomba receptje

fél citrom leve
2 dl grapefruit lé

fél lime leve
2 dl bolti vagy otthon főzött fekete tea
2 kiskanál méz (ha otthon főzöd a teát)

A fenti hozzávalókat alaposan összekevered és kész is van. Ez egy olyan C-vitamin bomba, amit kifejezetten lusta napokon tudsz pillanatok alatt összekeverni. Ha valaki nem akar gyümölcsöt enni és a kész italokról sem tud lemondani, akkor így is megoldhatja…

Tudom, nem a legegészségesebb változat, tekintve, hogy a teának és a dobozos gyümölcslének is magasabb a cukortartalma, mintha otthon frissen főznéd, vagy facsarnád, de ezzel a módszerrel azok is elkezdhetik az étrendjük átalakítását, akik még nem bírnak lemondani a fogyasztásra kész bolti termékekről. A házi teát megfőzheted előző este, és a hűtőben jól lehűtheted, így a hozzáadott mézben minden ásványi anyag, vitamin és aminosav megmarad.

Mivel bolti cuccokat is tartalmaz nyilván nem nevezhetjük fittnek, de C-vitamin bőven van benne, és tényleg finom 🙂

Előző
Csőben sült pulykamell szeletek barackkal és fűszeres, sajtos besamellel
C-vitamin bomba lustáknak – Citrusos teakoktél