Boros hústekercs pecsenye-mártással

Ez technikailag egy igen egyszerű recept, a sok aprítástól tűnhet valamennyire bonyolultnak. Érdemes megpróbálkozni vele és akár ennyire egyszerűen tálalni, ahogy a képeken is látható. Cifrázni akartam, ezért egy fej hagymát nyolc cikkre vágta és kevés sóval, olajjal meglocsolva a sütőben nagy hőfokon meggrilleztem.

Ízekben gazdag, igaz kicsit időigényes, viszont annál mutatósabb. A töltött dolgoktól nekem mindig kicsit ünnepélyesebbnek tűnik az étkezés, lehet ezt gyerekkoromból hozom, mivel nagyon ritkán voltak töltött dolgok, lehet ezért felértékelődtek a szememben 🙂

Hozzávalók (6 főre):

1,5 kg sovány sertéscomb
fél kg barna csiperke
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db lilahagyma
2 cikk fokhagyma
1 zsemle
1 csokor petrezselyem
2,5 dl fehérbor
2 dl főzőtejszín
só és bors
1 evőkanál finomliszt
zsiradék a hús sütéséhez

Elkészítés:

A húst a lehető legnagyobb méretű szeletekre vágjuk, enyhén megklopfoljuk és befűszerezzük. Egy ekkora méretű húsból 8-10 szelet jön ki. A töltelékhez a gombát felszeleteljük, majd felaprítjuk és kevés zsiradékon, nagy hőfokon addig pirítjuk, míg elpárolog a leve. A fehérrépát és sárgarépát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.

A hagymát lehéjazzuk és apróra vágjuk, majd az áttört fokhagymával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk az aprított gyökérzöldségeket, felöntjük kevés vízzel és egy deci borral, majd puhára főzzük őket. Ha szükséges a vizet menet közben még pótoljuk.

A gombát, a zöldségeket és a felaprított petrezselymet összedolgozzuk a zsemlével, melyet előzetesen vízbe áztattunk és alaposan kinyomkodtunk. Ezt a masszát elterítjük a hússzeleteken és szorosan feltekerjük őket, majd megtűzzük hústűvel vagy fogvájóval. Forró serpenyőben a tekercseket minden oldalukon alaposan megsütjük, ha nagyon vastagra vágtuk kevés vízzel, fedő alatt akár meg is párolhatjuk őket. Tálalás előtt a tűző-eszközöket eltávolítjuk!

A sütés után visszamaradt zsiradékban és pörcökben rengeteg íz összegyűlik, vétek lenne kidobni. Beletesszük a lisztet, a maradék bort és egy kevés vizet, majd egyneművé keverjük egy habverővel. Felöntjük tejszínnel és összeforraljuk. A tekercsekhez és a mártáshoz jól illik a krumplipüré, de fogyaszthatjuk akár rizzsel is.

XOXO
signature
Előző
Virágot a férfiaknak!
Boros hústekercs pecsenye-mártással