Télen nagyon jól esik minden comfort-food, amivel be lehet kuckózni, nincs vele sok teendő, mégis finom, laktató és illatos fogás. A töltött alma számomra tipikusan ilyen, de ugyanilyen jól élem meg a frissen sült forró almáspite látványát is, amíg tart… 😀

Ez a recept mindenszentekkor született meg, nagyon hideg volt és gondoltam az anyukáinkat meglepem valami meleg finomsággal. Maga a recept egyáltalán nem bonyolult és szerintem nyugodtan át lehet alakítani a töltelék egyes elemeit aszerint ami van otthon. Ami viszont nem mellőzhető, az a savanykás alma, mert nagyon édes/kásás almával nagyon “lapos” lesz az ízkombináció, édes lesz, de a pikánsan savanykás íz kimarad.

Ahogy a képen is látszik egy picike vajjal megkentem a formát, hogy az alma ne ragadjon le. Négy nagy almát alaposan megmostam, szárazra töröltem. Első lépésben levágtam a Felső részüket, mint egy kalapot, körülbelül a szár tövével egy magasságban és a levágott “kupakot” félretettem. Az alma belsejéből karalábévájóval (gömbvájó) kiszedtem a magházat és kivájtam az almát egészen a lenti “bajszáig”.

Hozzávalókban nem tudok grammra pontos adagot mondani és lehet nem is lenne jó ötlet, mivel a töltelék mennyisége az alma mennyiségéhez kell igazodjon.

Öt evőkanál zabpelyhet elkevertem ugyanennyi mennyiségű forró vízzel (a csapból engedtem ki, annyira meleget amennyire csak lehetett), egy fél kiskanál fahéjjal, kevés örölt szegfűszeggel, egy evőkanál barnacukorral, kandírozott citrom- és narancshéjjal és aszalt vörösáfonyával, majd nagyjából 15-20 percet állni hagytam. Ha valaki jobban szeretne figyelni a vonalaira a barnacukrot helyettesítheti tetszőleges édesítőszerrel, illetve a kandírozott gyümölcsök is elhagyhatók, vagy aszaltra cserélhetők.

Az almákat elrendeztem a kivajazott sütőformában és megtöltöttem őket a töltelékkel, majd visszahelyeztem mindre a saját kalapját. Azt javaslom kevesebb tölteléket rakjatok bele, mint azt nekem sikerült, mert a zabnak nem lesz elegendő helye megdagadni és a töltelék kissé keményebb, tömörebb lesz. Azóta már elkészítettem kevesebb mennyiséggel is és úgy tökéletes lesz!

180 fokos sütőben, légkeverés nélkül nagyjából negyven percig sütöttem. Ha az almák kisebbek szerintem tíz perccel kevesebb idő alatt is elkészülnek. A zab magába szívja az ízeket és az alma levét, a gyümölcs pedig átitatódik a fűszerekkel, megfő és megsül egyszerre. A lakásban terjengő illat valami fantasztikus, a karácsony minden illata egyszerre gomolyog, már csak ezért az élményért is megéri elkészíteni 🙂

A tányéron az alma alatt egy zselatinos cuccot láthattok, ami gyakorlatilag az almából kisült lé, amit az áfonya vörösesre színezett és a természetes pektintartalom miatt bekocsonyásodott. Tulajdonképpen vegán karácsonyi gumicukrot sikerült alárittyenteni! 🙂

XOXO
signature
Előző
Adományozás: mit és hogyan?
Fűszeres, illatos sült almák