Raffaello golyók ünnepélyes köntösben

Szeretem az olyan vendégváró sütiket, amikkel kevés a macera, egyszerre sokat el lehet készíteni és több napig elállnak. 1-2 hetente készül valami itthonra, tehát nem csak az ünnepekkor részesítem előnyben inkább az ilyen desszerteket.

Sokszor készítek tortákat is egy évben, nem feltétlen azért, mert valakinek szülinapja van. A torta szeletelés mindig olyan emelkedett pillanat számomra, sokszor esztétikusabb, mint ugyanazon alapanyagokból készült tepsis sütemény és szerintem nem jár több munkával – ugyanúgy alapot kell sütni, krémet készíteni, a díszítés meg lehet ugyanolyan egyszerű, mint egy sütinél, ez lehet csokimáz, cukormáz, porcukor, nem kell itt sem túlzásokba esni. Ráadásul kis átgondolással szinte bármelyik süti átalakítható tortává. De nem kalandozok el ennyire, ez egy későbbi poszt témája lesz inkább 🙂

A “sima” kókuszgolyó gyakorlatilag a legtöbb háztartásban készül, nem kell sütni, mennyiségéhez képest olcsó az alapanyag és hagy némi mozgásteret a kötőanyagok tekintetében (tej/növényi tej, vaj, lekvár/cukor, kakaópor/cukrozott kakaó – ki hogy szereti), de a “fehér” változatba nem nagyon szoktak beleállni, gyanítom a tejpor beszerzési nehézségei miatt. Most már azért a legtöbb boltban kapható: Spar, Tesco, Auchan, CBA biztosan. Tutti márkát szoktam vásárolni, kék a csomagolása és húsz dekás kiszerelésű. Itt megjegyezném, hogy a tejpor nem azonos a tápszerrel, jó? 😀 Mert olvastam fórumban ilyen ökörséget, szóval légyszi, ne 😀

A neten sokféle recept kering a Raffaello golyó elkészítésről, de az arányok nagyjából ugyanazok. Nem tudom már sajnos melyik volt az a recept, amit eredetileg kipróbáltam, de a hozzászólások alapján úgy emlékszem nem volt senkinek problémája vele ezért is esett erre a választásom. Idővel az arányokon változtattam, leginkább azért, hogy ne legyenek maradékok, 1-2 kanál tejpor ne kallódjon a konyhaszekrényben.

TIPP: Az olyan receptes oldalakon, mint a NoSalty, Mindmegette kipróbálás előtt mindig olvassátok el a hozzászólásokat, mert sokszor tanulságosak, például leírják, ha nem jók az arányok, elírták a mennyiséget vagy kimaradt valamilyen fázis, esetleg valamiből túl sokat ajánl bele a feltöltő, gyakorlati praktikák és hasonlók, mert a receptek feltöltői van, hogy az alapreceptet nem javítják ki, csak hozzászólásban reagálnak!

Hozzávalók:

20 dkg sovány tejpor
70 ml víz (kevesebb egy decinél, ezért ha nem tudjuk mivel mérni számoljunk 3-4 evőkanálnyi vízzel)
15 dkg puha vaj vagy sütőmargarin (kocka Ráma)
8-10 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék + kb. 40 g a hempergetéshez
A közepébe 20-25 db tisztított mandulaszem vagy törökmogyoró (elhagyható)

Elkészítés:

A vizet egy kicsike lábosba rakom és a porcukorral együtt felforralom, míg kicsit szirupos lesz, de nem szabad megbarnulnia! A tejport elkeverem a kókuszreszelék nagyobbik részével, majd a sziruphoz adom a vajat, végül a kókuszos-tejporos keveréket és addig kavargatom, míg minden egyneművé válik. A kavargatás egyúttal hűti is, de mindenképpen várjuk meg míg szobahőmérsékletű lesz. Ahogy minden hozzávaló belekerül a massza tömörré válik, nem könnyű kavarni, ezért én fakanalat javaslok, mert a habverő túl gyenge ehhez a művelethez. Van aki ízesíti mandula aromával, de én nagyon nem ajánlom, rettenetes ízt ad neki és mindent átitat. Ha már kihűlt kézzel egyforma kis golyókat formázok belőle és meghempergetem a kókuszban. Aki szereti nyomhat a közepébe mandulát vagy törökmogyorót (utóbbi szép kerek, könnyebb golyót formázni vele), de nálunk ez kikopott, nem igényeljük.

Az összetevők alapján szerintem eláll hűtőben 3-4 napot, de őszintén szólva max. 24 órát élt meg eddig, szóval erről nincsenek biztos információim 😀

Néhányat feldíszíthetünk, ha van türelmünk – én olvasztott csokival meglocsoltam és néhány szem gránátalmát nyomtam a tetejébe, de ez akár teljesen elhagyható, mert enélkül is rendben van az íz és a látvány is.

Hobbi boltokban és nagyobb áruházakban vehetünk bonbon-kapszlit is, ez pont olyan, mint a muffin-papír, csak sokkal kisebb. Fekete és arany színben két hete láttam az Árkádban, a Kes Kreatív Hobbiban 460 Ft-os áron.

Ez szerintem egy eléggé gyors megoldás, ha szeretnénk valami különlegesebbet a kávé mellé kínálni, de nem akarunk sütésbe kezdeni és piskótákkal bajlódni. Nem nagyon lehet elrontani, ezért kezdőknek is ajánlom, egyetlen fontos szabály van, a sorrendet be kell tartani, mert például a cukorsziruphoz közvetlenül adott tejporból egy kiszáradt szappan keménységű dolog lesz (neeeem, sosem történt velem ilyen…..).

XOXO
signature
Előző
Legjobb hely adventi díszek beszerzésére
Raffaello golyók ünnepélyes köntösben