Banános muffin fél óra alatt

Muffin receptet ritkán jut eszembe megosztani akár a blogon, akár Instán, mert ugyanazt a két alapreceptet szoktam variálni különböző kiegészítésekkel. Alkalmanként más és más gyümölcsökkel párosítva. Ez a recept egy eléggé egyszerű fajta, nem kell hozzá mérleg sem, amolyan bögrés süti féle. Hat banános muffin sütésére alkalmas szilikonformám van, ez az adag kétszeri sütésre elég, tehát 12 muffinhoz. Nagyobb tepsihez arányosan fel kell szorozni a mennyiséget.

Szeretek olyan desszerteket sütni, amikkel a hűtőben lévő maradékokat el tudom használni. Pár szem gyümölcs, szottyadtabb citrusok leve, csokikockák és társai szerintem egy piskótába vagy muffinba szépen beépíthetők. Tésztába és díszítésbe egyaránt jók, például készíthetünk narancsos vagy citromos mázat porcukorral.

A banánt, ha nagyon érett és édes smoothie-hoz, zabkásához szoktam leggyakrabban hozzákeverni. Muffin, gofri vagy palacsinta tésztájába is tök jó, ha nincs egy banánkenyérre való mennyiség otthon.

Banános muffin elkészítése

Ezekhez a kis finomságokhoz két banánt összetörtem villával, egyet pedig felkarikáztam a tészta díszítéséhez. A banánok eléggé érettek voltak és teljesen átlagos, közepes méretűek. A péphez hozzákevertem 5 jókora púpos evőkanál lisztet, 1 nagy evőkanál cukrozatlan kakaóport, egy fél kiskanál fahéjat, 1 csomag sütőport, 2-3 evőkanál cukrot. Barna cukor vagy cukorhelyettesítő is alkalmas, két tojást és egy deci olajat vagy ezzel egyenlő mennyiségű kókuszzsírt (3-4 evőkanál). Az egészet teljesen egyneművé keverem, itt-ott nem baj, ha vannak banándarabok. Lehet hozzá adni kókuszreszeléket, aprított csokidarabokat, aszalt gyümölcsöket, de nem igazán szükséges tovább ízesíteni. Zablisztes verzióhoz 4 púpos kanál elegendő, ebből semmiképp sem szabad annyit használni, mint a finomlisztből. A zabpehelyliszt több nedvességet szív fel és a sütemény könnyen fojtós lehet.

A szilikonos muffinformákat nem kell kivajazni, de fém tepsinél elengedhetetlen. Vagy használjunk papírkapszlit akkora méretben, amiben nem terül szét a tészta és kitölti a formát. Elegendő a kétharmadig tölteni az üregeket, mert magasra megnő. A tészta tetejére helyezek 1-1 banánkarikát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm.

Ha megsültek pár perc után kiemelem őket a szilikonból és hagyom kihűlni. Nem szoktam külön megdíszíteni, de el tudom képzelni, hogy finom lehet csurgatott étcsokoládéval vagy fehércsokival 🙂

Elkészítettem már zabpehelyliszttel is, de a tészta ilyen arányokkal szárazabb lesz, mivel a zab minden folyadékot magába szív, ízre viszont ugyanolyan finom. A cukrot teljes mértékben el lehet hagyni, ha a banán eléggé érett.

Remélem kedvet csináltam az elkészítéséhez! Télen a banán szinte kötelező, viszont sokszor megbarnul, főleg ha hűtőben tartjuk. Legközelebb, ha már túl érett ne dobjátok ki, hanem készítsetek egy kis finomságot a reggeli kávé mellé :).

Alakbarát recepteket külön kategóriában találsz a blogon, nyugodtan nézz szét!

Előző
Töltött alma – kuckózós finomság
Banános muffin fél óra alatt