Banánkenyér mézeskalács fűszerekkel

A banánkenyér számtalan változatban létezik, egyre népszerűbb a diétázók körében, de ne feledkezzünk meg az ízéről sem!

Télen a banán valamivel érettebben érkezik hozzánk, nem kell olyan sok időt eltöltenie az itthoni érlelőkben, ezért sokkal édesebb és aromásabb, ilyenkor jobban esik fogyasztani, mint az év más szakában. A belőle készült sütemény is ilyenkor lágyabb ízű, édeskésebb, ami fontos, hiszen a banánon kívül semmilyen más édesítést nem tartalmaz. Persze ha szeretnénk fel lehet turbózni kis mézzel vagy nádcukorral, de vigyázni kell, nehogy túlzásba essünk, mert bármit teszünk majd rá könnyen túl tömény lesz!

Hozzávalók:

450 g banán (pucolt súly)
1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 zacskó Dr. Oetker finesse vaníliakivonat
2 db M-es méretű tojás
100 g olvasztott vaj vagy kókuszzsír
1 csomag sütőpor
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
VAGY 160 g zabpehelyliszt
2-3 evőkanál tej vagy növényi tej

Banánkenyér elkészítése:

Minél érettebb banánnal dolgozunk, annál édesebb lesz az íze. A banánokat villával összetörjük, hozzákeverjük a fűszert, vaníliát, tojást, olvasztott vajat vagy kókuszzsírt és a tejet. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a banános masszával összedolgozzuk.

Egy kivajazott, kilisztezett kisméretű kenyérformába töltjük (kb. 23 cm-es) és 175 fokon egy órát sütjük légkeverés nélkül. Tűpróbával ellenőrizzük. Fogyaszthatjuk főétkezések között, vagy reggelire görög joghurttal és bogyós gyümölcsökkel, meglocsolhatjuk mézzel vagy juharsziruppal, de akár natúr mogyoróvajjal megkenve is nagyon ízletes.

Ha túl sok banán van otthon ne hagyjuk megromlani, meghámozva és darabokra törve tegyük zacskóba és fagyasszuk le. A kiolvasztott banánnal ugyanolyan finom lesz, nem kell megijedni a barnásabb színtől 🙂

Kevesen tudják, hogy szívesen írok cikkeket több féle témában különböző online magazinoknak. Kedvelem az ilyen jellegű kihívásokat és mindig érdekes olvasni a kommenteket, figyelni, hogyan bontakozik ki egy beszélgetés, vagy hogyan nyílik meg valaki az olvasottak hatására. Általában test és lélek, társas kapcsolatok és mindfullness témkörökben. Emellett alkalmanként recepteket írok saját gasztrofotókkal kiegészítve. A fenti receptem is megjelent az Életmódi Magazin 2019 december – 2020 januári összevont számában is. Ha szeretnél együttműködni, akkor keress meg a social felületeim valamelyikén, vagy írj nekem egy e-mailt!

Előző
Lencsesaláta – vitaminbomba köret vagy húsmentes főfogás
Banánkenyér mézeskalács fűszerekkel