Ázsiai pikáns csirkemell szójaszósszal, zöldségekkel

Nagyon szeretem az ázsiai konyhát, de az otthoni repertoár kimerült az Uncle Ben’s féle üveges szószokban és néhány zacskós mártásalapban, ami nem túl eredeti és ami a porokat illeti nem is túl ízletes – vagy simán leugrok a kínai étterembe ami legnagyobb bánatomra pont a ház tövében nyitott meg :D.

A következő recept saját kreálmány, így valószínűleg eltér egy igazi ázsiai fogástól (és ez alatt nem az itthoni kínai éttermekre gondolok…) de nagyon finom, és picit büszke is vagyok rá.

Hozzávalókat nem írnám ki külön, mert a zöldségek összetétele saját szájíz szerint alakítható, én is azt tettem bele ami éppen volt otthon.

Elkészítés:

Wok hiányában magas falú teflon serpenyőt használtam, végig a legnagyobb fokozaton. Sima étolajat és chilis olivaolajat fele-fele arányban nagyon felhevítettem, majd karamellizáltam benne egy fej szálára vágott lilahagymát.

Egy egész csirkemellet felkockáztam, elkevertem egy púposabb evőkanál keményítővel (tápiókát használok), egy kiskanál fokhagymakrémmel (vagy ha van frissen kb. három cikk fokhagymát átnyomva, nekem nem volt épp otthon), három evőkanál szójaszósszal és egy kis cayenne chilivel. Amikor a hagyma elkészült beledobtam húst és addig kavargattam amíg egy kicsit ki nem fehéredik, ez nagyjából fél perc, majd két deci vízzel felöntöttem.

Ahogy felforrt hozzáadtam egy csésze mirelit zöldhüvelyű zöldbabot, három-négy perc múlva felcsíkozott kaliforniai paprikát és egy csomag vékony zöldspárgát akkora darabokra vágva, mint a zöldbab. A zöldségek sorrendje és főzési ideje függ attól mit adsz hozzá, erre oda kell figyelni, ha ezektől eltérően variálod össze. Színesebb a tányér, ha sárga és piros paprikát is teszel bele. 7-8 perc alatt a zöldségek megfőttek, közben ha nagyon lefő a víz nyugodtan lehet pótolni kis forró vízzel, és ízlés szerint tovább sózni szójaszósz hozzáadásával.

Az utolsó pár percben hozzáadtam egy evőkanál mézet és egy púpos kiskanál kínai ötfűszer bio fűszerkeveréket – sok helyen beszerezhető – kicsit összerottyantottam és kész is.

Köretnek jól megy hozzá a rizs, de akár sült tésztát is készíthetsz, ami sokkal egyszerűbb, mint gondolnád! Hamarosan a receptjét is posztolom!

 

4 hozzászólás
  1. Szia Nóri! Elnézést kérek, hogy csak most reagálok. Nagyon örülök, hogy kipróbáltad! A kínai ötfűszer nagyon aromás keverék, nagyon sokat hozzáad a fogáshoz. Érdemes más fűszerekkel is kísérletezned! Ajánlom figyelmedbe az ázsiai shopot a Rákóczi téri csarnok mellett, igazi kincsesbánya!
    Hamarosan érkeznek további receptek, remélem azok is elnyerik a bizalmad és kipróbálod őket 🙂

  2. Kipróbáltam és nagy sikert arattam vele. Biztos, hogy máskor is el fogom készíteni!!! Nagyon jó a íze lett ezzel a kínai ötfűszerrel!!!! 🙂 🙂 Alig várom a további recepteket! 🙂

  3. Hmm, azt hiszem ez lesz a következő amit ki fogok próbálni 😉

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.