Áfonyás-ricottás pite leveles tésztában sütve

Isten áldja a hosszú hétvége előtti leárazásokat! Pennyben 200 forintért vesztegettek egy doboz áfonyát, úgy hogy az én Kedvesem vett is nekem ötöt ♥ Ááá… nem tudom szavakkal kifejezni, mennyire szeretem az áfonyát… Gyerekkoromban rengeteg friss vörösáfonyát ettem, a hegyekből hozták Nagymamámnak, aki mindenfélére felhasználta én meg nagyon szorgosan segítettem a válogatásban, mert minden második szemet betermeltem 🙂

Magyarországon vörösáfonyát frissen még sosem láttam, csak szárított formában, ami nagyon más ízű. Ha valaki tud Pesten vörösáfonyát kérem ne tartsa magában.

A hétvégi akció másik sztárja a ricotta volt, egy doboz 210 forintra volt leértékelve, még szép, hogy ebből is feltankoltam. Plusz egy akciós Tante Fanny levelestészta és már kész is volt a koncepció. Hagyományos sajttortát többször készítettem már, de most egy nagyon gyors valamit akartam kotyvasztani, amivel tényleg nincs két percnél több dolgom. Megjegyzem a bolti leveles tésztáktól sokáig ódzkodtam, másnap mindig gumis állagú lett a péksüti, de ez a tészta mesés! Nem reklám, nem szponzoráció, tényleg imádom! Kipróbáltam már az élesztős és az élesztő nélküli változatot is, de szerintem minden terméket sorra fogok venni. (A spárga-pite receptjét is a napokban hozom nektek, remélem még a spárgaszezon vége előtt…)

Hozzávalók:

250 g áfonya megmosva, papírtörlőn megszárítva
500 g ricotta
egy csipet himalája só
egy citrom leve és reszelt héja
1 egész tojás + 1 sárgája
1 zacsi Dr. Oetker finesse vaníliaszirup
7 kiskanál porcukor
(karamell szósz miatt ennyi, de anélkül elbír még 3-4 kiskanállal)
1 csomag Tante Fanny élesztős leveles tészta

Elkészítés:

A tésztát kicsomagolom, a sütőpapírral együtt kitekerem, egy kerek piteformába rakom, a széleket levágom és a fölösleget körben benyomogatva a széléhez igazgatom.

A ricottát egy tálba teszem, hozzáadom az egész tojást és egy másik sárgáját, egy citrom reszelt héját, belefacsarom a citrom levét, hozzárakom a vaníliát, sót és porcukrot, majd egy nagy habverővel jól összedolgozom. Egy műanyag krémlapáttal beleforgatom az áfonyát. Simán belemegy még 10 deka, ha valakinek ez kevés. A masszát elegyengetem a tésztán, majd a tészta széleit megkenem vízzel és mehetett is a sütőbe. 170 fokon kb. 50 percig sütöttem légkeverés nélkül. Vékony a krémréteg, de a gyümölcsök sülés közben elég sok levet eresztenek, ezért kell neki ennyi idő.

Amikor a süti megsült várok tíz percet, hogy egy picit hűljön és szilárduljon, majd a sütőpapírral együtt rácsra csúsztatom. A sütőből kivéve a térfogata össze fog esni, mint minden sajttortának. Éjszakára érdemes hűtőbe tenni és nem frissen fogyasztani! Íme a mesés kis sütike:

A karamellszósztól nem kell félni, nem nehéz feladat, csak figyelni kell a pontos sorrendre, hőfokra és a keverésre – pontosabban mikor nem szabad megkeverni. Veszélyes dolog ez a karamell… Véletlenül ráteszed fagyira, tejberizsre, de még chipszre is… Almás sütiknél elengedhetetlen. De tényleg.

A házi karamellszósz receptjét ITT találjátok!


.

Tetszett?

Kövess Facebookon vagy Instagramon, ahol még több tartalmat osztok meg veled!
Ha elkészíted bármelyik receptemet kérlek jelölj meg a posztban, a képen vagy az insta storyban és használd a #mokkamalnablog hashtaget. Köszönöm 🙂

 .
 .