Zsályás csirkemájkrém – gyors és sokkal ízletesebb a boltinál

Gyakran eszünk májkrémet, legtöbbször boltit. Nem mindig van idő sütögetni (sajnos), pedig nagyon megéri. Valóban májkrém és nem mindenféle bőrke, adalékanyag, darálék és csontliszt elegyítve (nagymamám vágóhídon dolgozott pár évtizedet, nem akarjátok tudni mi kerül a bolti felvágottakba…). Elkészíteni nagyon könnyű, elfogyasztani még könnyebb 🙂 A képek nem a legjobbak, utolsó pillanatban kaptam le az utolsó szeleteket.

Az elkészítést serpenyőben javaslom, mert hamarabb elkészül, a hagyma karamellizálódik, nem csak simán üvegesedik, ami sokat hozzátesz a végeredményhez.

Aranyszabály minden májas ételnél: vagy a tejet sózod amiben áztattad egy éjszakát, vagy a főzés legvégén, amikor már nincs kitéve semmilyen hőhatásnak, különben a máj megkeményedik!

Ha esetleg nagyobb mennyiséget készítenél egyszerre nem gond, jól záródó dobozban 4-5 napig biztosan eláll a hűtőben. Ha a tetejét egy kis olvasztott zsírral lezárod nagyjából a végtelenségig eltartható, de annál sokkal hamarabb elfogy :). Mindig tiszta villával, késsel nyúlj bele, és ne jusson bele morzsa, illetve ha hosszú távra tervezel mindig takard vissza a zsírral. Fűszerezésben nyugodtan kísérletezz, illetve nem csak csirkemájat érdemes használni, hanem sertés, borjú, liba vagy kacsamájat is. Zsír helyett vajjal is készíthető, de nem olyan finom és hidegen nem annyira kenhető. Ha túl híg lett főtt tojássárgájával mixeléskor sűríthető.

További variációk ízesítésre:

Mixeléskor: mustár, friss petrezselyem, friss snidling, méz, ketchup, chiliszósz
Főzés során: hagymával együtt tv paprika vagy fokhagyma; konyak, fehérbor, balzsamecet
Fűszerek: zsálya, kakukkfű, majoranna, kömény, rozmaring, fűszerpaprika, chili, curry, cayenne bors,
Tipp: kezd az egészet egy kis fürtölt szalonna pirítással, a zsírját elöntheted, a pirított szalonnát beleturmixolhatod

Teljesen krémesre turmixolva és kicsit rusztikusan, darabosan hagyva is nagyon finom, ki hogyan szereti. A házi májkrém vendégvárónak vagy gasztroajándéknak is kiváló.

Alaprecept:

A májat megtisztítom és kisebb radabokra vágom. Ha van időm ezt este végzem el, majd fokhagymás tejbe, esetleg simán sós tejbe áztatom reggelig. A hagymát megtisztítom, szálára vágom. Serpenyőben vagy kisebb edényben felolvasztok zsírt, felhevítem és beledobom a hagymát. Ha a hagyma enyhén karamellizálódott hozzáadom a májat és a fűszereket.
Kavargatva addig sütöm a májat, amíg már nem enged véres levet ha megnyomom. Ha jobban meg akarom pirítani a májat nem gond, mert a májkrém esetében nem számít mennyire kemény a máj. Sülés közben bármikor hozzá lehet még adni zsírt, ha az elején bátortalan volt a mennyiség, mert a zsír adja majd a kenhetőséget. Ha elkészült leveszem a tűzről, hozzáadom tetszés szerint a további ízesítőket és az egészet botmixerrel összeturmixolom.

Tényleg ennyire egyszerű 🙂 Jó étvágyat hozzá!

Még nem érkezett hozzászólás

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.