Zabkeksz alaprecept – gyors, ízlésed szerint variálhatod

Rögtön az elején megjegyzem annyira dühös voltam az időjárásra, mert nagyjából tíz másodpercenként beborul vagy kisütött a nap, és bárhol próbáltam képet készíteni ott pont nem volt fény, hogy végül a szőnyegre tettem le a tálkákat 😀

Hozzávalók:

1 db érettebb banán
1 csésze aprószemű zabpehely (kb 2,5 dl)
egy evőkanál olvasztott kókuszzsír


Elkészítés:
A banánt villával összetörjük, elkeverjük a zabpehellyel és a felolvasztott kókuszzsírral. Egyszerűbb mikrózható tálban kezdeni, ebben az esetben a kókuszzsír első lépésként megolvasztható és nem kell más edényt összepiszkolni. A masszából vizes kézzel kis golyókat formázunk és sütőpapírral leterített tepsire helyezve tenyérrel, vagy egy pohár nedvesített aljával szétnyomjuk. 180 fokon nagyjából 10-12 percig sütjük légkeverésen, majd rácsra szedve hagyjuk kihűlni. A sütőből kivéve a tészta még lágy, hűlés közben szilárdul meg, ezért érdemes várni pár percet, mielőtt leemeljük a sütőpapírról.

Finom, omlós lesz, nem szárad ki. Légmentesen záródó dobozban jó tárolni, hogy ne szívja be a levegő páráját.

Variációk:

Tulajdonképpen bármivel lehet turbózni. Mehet bele fahéj, kakaópor, csokipasztilla vagy aprított étcsokoládé darabok, kókuszreszelék (a reszelék mellé jobb két kanál tejet is a masszához keverni, mert ki tudja szárítani), aszalt gyümölcsök (áfonya, aprított sárgabarack, mazsola), mogyoródarabok, stb. Bárki a saját szájíze szerint formálhatja, vegánok is nyugodtan fogyaszthatják.

Aki nem ragaszkodik az egészséges mivoltához a kókuszzsírt helyettesítheti sütőmargarinnal vagy vajjal. Nagyon ízletes lesz akkor is, ha natúr vagy sós mogyoróvajat teszünk bele! Én sózott, enyhén darabos fajtát szoktam venni és ha belekerül a kókuszzsír mennyiségét megfelezem, mert a mogyoróvaj is fokozza a zsírosságát.

2 hozzászólás
  1. Örülök, hogy elsőként szólhatok hozzá a recepthez 🙂 Egy ismerősön ajánlotta az oldalad, ez a recept volt az első amit azonnal tudtam, hogy ki fogok próbálni!! Egyszerűnek, gyorsnak és egészségesnek, finomnak tűnt. Ma elérkezett az ideje, hogy végre ki is próbáltam 🙂 És az eredmény egy valóban fantasztikusan finom, gyors, egyszerű édesség lett. Felturbóztam egy kis kőkuszreszelékkel és kakaóporral és nagyon, nagyon jó let!!! Köszönet a receptért 🙂 🙂 Biztos vagyok benne, hogy máskor is ilyen zabkekszet fogok csinálni!! 🙂

    1. Szia Nóri! Nagyon örülök, hogy bevált a recept! Nem csak a recept, de összességében a blog első hozzászólója vagy, amivel bearanyoztad a napomat kedves Nóri 😀 ! Igyekszek további recepteket feltölteni, remélem azokat is lesz kedved kipróbálni! 🙂

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.