A lencsét legtöbben évente egyszer fogyasztják, szilveszterkor, de akik nagyjából vagy teljesen húsmentesen étkeznek akár heti rendszerességgel is beépítik az étrendjükbe. Ez nem csoda, mivel azon kívül, hogy finom és laktató igen sokféle képpen felhasználható, fehérjében és rostokban kimagaslóan gazdag!

Évekbe telt, mire rávettem magam, hogy elkészítsek bármi mást lencséből, mint főzeléket és meglepődtem mennyire jól variálható! Erőteljes íze jól idomul a különböző fűszerekhez, egészen más ízélmény egy mustáros-babéros lencsefőzelék, egy indiai fűszerezésű paradicsomos-tejszínes lencse curry, egy petrezselymes-csicseris lencsefasírt vagy az alábbi hagymás-savas hideg lencsesaláta!

A lencsesalátát boltban, étteremben jellemzően majonézes formában kínálják, talán otthon is legtöbben így készítik el, de remélem sikerül meghoznom a kedveteket a recept kipróbálásához, amit tálalhattok köretként hús vagy grillezett sajt mellé, de önmagában is kiváló egy kis kecskesajttal a tetején!

Hozzávalók:

2 doboz kész főtt lencse vagy 30 dkg sós vízben főtt lencse lehűtve
1 csokor retek
25 dkg koktélparadicsom
1 csokor újhagyma
1 kis fej lilahagyma
1 kiskanál só
1 kiskanál bors
1 egész lime leve
fél csokor friss petrezselyem (szárított kevésbé aromás)
2 evőkanál olívaolaj
1 cikk fokhagyma áttörve

Elkészítés:

Bármennyire furcsa ez a saláta nem puffaszt, annak ellenére, hogy a legtöbb hozzávaló puffasztó hatású. A lime-ban a hagymák és a retek is megpácolódik, elveszíti erejét, nem bántja a gyomrot, ezért érzékenyebbek is kipróbálhatják. A lencsét megfőzhetjük mi magunk is, de fölösleges több órás időtöltésnek tesszük ki magunkat az áztatással, tisztítással, főzéssel és hűtéssel, mert a konzerves natúr verzió tökéletesen megfelelő.

A lencsét lecsöpögtetjük és egy tálba rakjuk. A retket, lilahagymát megpucoljuk és vékonyra szeleteljük. A koktélparadicsomot megmossuk és keresztben félbevágjuk. Az újhagymákat megtisztítjuk és felkarikázzuk, majd a többi zöldséggel együtt a lencséhez adjuk. Egy kisebb tálban az olajat, a lime levét és a fűszereket alaposan összedolgozzuk, majd ráöntjük a zöldségekre és összekeverjük őket. Kész is! Kecskesajttal megszórva egy újabb, édes ízzel gazdagíthatjuk. A salátát érdemes fogyasztás előtt pár órát állni hagyni, két napig eláll a hűtőben.

Étrendkiegészítők helyett mindig igyekezzünk inkább ételek formájában hozzájutni minden ásványi anyaghoz és vitaminhoz amire szervezetünknek szüksége van, erre téli időszakban egy ilyen, vagy ehhez hasonló saláta jó megoldás lehet. Ráadásul olyan időkben, amikor nem túlzottan tanácsos az utcán kolbászolni és minden nap boltba menni (koronavírus) jól jöhetnek az olyan receptek, amikhez jó előre be tudunk mindent szerezni, vagy adott esetben konzervből tudunk dolgozni.

A fenti receptem megjelent az Életmódi Magazin 2019 december – 2020 januári összevont számában is. 🙂

XOXO
signature
Előző
Videos of the week #2
Vitaminbomba köret: téli hideg lencsesaláta