Tejszines, gorgonzolás tészta pirított dióval

Ez a fogás nagyon különleges ízvilágú, selymes, ropogós, fűszeres hmmmm… 20 perc elkészíteni és máris tálalható!

A gorgonzola egy krémesebb állagú, nemespenésszel érlelt olasz sajt, úgynevezett “desszertsajt”. Sajátos kinézete és illata miatt sokan ódzkodnak tőle és a többi hasonló sajttól. A nemespenésztől nem kell félni, nem egészségtelen dolog, sőt nagyon magas a B-vitamin tartalma. Furcsa lehet a sajt és a dió párosítása egy főételben, de hidd el, nagyon finomak együtt.

Hozzávalók:

1-2 nagyobb gerezd fokhagyma
2-3 dl főzőtejszín
20-25 dkg gorgonzola vagy márványsajt
só, bors, szerecsendió
olívaolaj
egy marék dió
30 dkg száraztészta

Elkészítés:

A recept hozzávalóinak aránya nincs kőbe vésve, ha tejszínesebben szereted vagy intenzívebben akarod érezni a sajtot nyugodtan rakhatsz bele többet, nem rontja el. A fokhagyma is opcionális, ha nem szereted egyből a tejszínt rakd fel melegedni és úgy folytasd a receptet.

Első lépésként a tészta főzővizét felrakom melegedni sóval és olajjal, hogy a mártással egyidőben elkészülhessen a tészta is. A képen látható tésztától simán el lehet térni, használhatsz tagliatellét, linguinit, spagettit vagy bármilyen más formát amit a kedvenced.

Száraz serpenyőben megpirítom kissé az apróra vágott diót, majd egy kistányérra félreteszem. Egy pici olajat öntök a serpenyőbe és az áttört fokhagymát enyhén átpirítom, éppen annyira, hogy az az illata belengje a konyhát, majd felöntöm a tejszínnel, megsózom, borsozom és az őrölt szerecsendióval sem spórolok. Beleteszem a sajtot és hagyom pár perc alatt felolvadni. Ha a sajt felolvadt az egészet gyorsan összeforralom.

A tésztát nem szabad sem rommá főzni, sem leszűrés után lemosni! Melegen belekeverem a mártásba és hagyom pár percig, hogy a tészta magába szívja, majd tálaláskor a tésztahalom tetejét megszórom a pirított dióval.

Aki nem szereti a diót az megszórhatja aprított snidlinggel vagy petrezselyemmel.

Még nem érkezett hozzászólás

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.