Tarhonyás hús – finom és kiadós ebéd

Minden pörkölt alapú ételre érvényes, hogy ahány ház annyi szokás. Ez az én variációm erre a fogásra. Sertéshúsból készítem, de csirkéből is lehet, ebben az esetben a húst rövidebb ideig kell főzni. Ritkán kívánom meg a tarhonyát, pedig nagyon finom, de valahogy mindig megfeledkezek róla.

Hozzávalók:

1 kg sertéscomb vagy lapocka
2 nagy fej hagyma
2-3 db paradicsom
2 kiskanál paradicsomsűrítmény (opcionális)
1 db nagy tv paprika
2 evőkanál zsiradék a hús alá
3 evőkanál zsiradék a tarhonya alá
só, bors, fűszerpaprika, őrölt kömény
40 deka tarhonya

Elkészítés:

A húst megmosom és felkockázom. A paradicsomot meghámozom, a paprikával és a hagymával együtt apróra vágom. A fokhagymát meghámozom és átnyomom fokhagymanyomón. A zsiradékot felmelegítem, a hagymát rádobom, megdínsztelem majd hozzáadom a húst, amit fehéredésig pirítok. A fokhagymát belerakom és kb 10-15 másodpercig kevergetem, majd leveszem a tűzről a fazekat. Beleszórom a fűszerpaprikát és az őrölt köményt, megsózom, borsozom, belekeverem a paradicsomot, paprikát, sűrített paradicsomot, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és visszarakom főni. Fedő alatt addig párolom, míg a hús puhulni kezd, ez nagyjából egy óra. Menet közben többször pótolom az elpárolgott vizet. A szokásosnál bőven több levet hagyok rajta, ebben fog készre főni a tarhonya, így magába szívja a pörkölt ízeit.

Egy nagyobb edényben felrakom a zsiradékot, amikor majdnem forró beleteszem a tarhonyát, megsózom és közepes lángon megpirítom. Felöntöm fél liter meleg vízzel és lefedve párolom. Ha a leve elfőtt az egészet a pörkölthöz öntöm, jól összekeverem, és addig főzöm, míg a tarhonya megpuhul. A tűzről levéve még negyed órát hagyom állni, hogy minden szaftot beszívjon, de ez elhagyható, ha szaftosabban szeretitek a képen láthatónál.

Természetesen nem muszáj együtt főzni őket, a tarhonya külön is elkészíthető és utólag elegyíthető a pörkölttel. Ebben az esetben a tarhonyát egy liter vízzel öntsd fel, tizenöt perc főzést követően húzd le a tűzről és fedd le addig, míg minden gőzt beszív. Addig nem is szoktam megkavarni, nem fog odaégni ha nem maximum lángon főzöd. A tarhonya nagyon finom köret bármilyen raguhoz, pörkölthöz vagy paprikáshoz.

Tálalhatod tejföllel, kovászos ubival, céklával – mindenhogy jó, szinte minden savanyúság illik hozzá.

Még nem érkezett hozzászólás

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.