Sertéskaraj meggymártással és krumplipürével

A meggy és hús párosításáról mindenkinek a menza jut az eszébe: töményen édes mártás, főtt krumpli és főtt husi, mennyire imádtuk! Az igazi meggyszósz friss gyümölcsből készül, amit szezonon kívül fagyasztott vagy befőtt meggyel pótolhatunk. Ezt a verziót befőttből készítettem, de leírom a másik két változatot is.

Húslevesből kiszedett főtt husi a klasszikus, de bármilyen hirtelen sült hús mellé is tökéletes köret a meggymártás. A húst simán fűszerezd meg és kevés zsiradékon, nagy lángon süsd meg mindkét oldalát. Húsleves nélkül is lehet főtt husid: a húst mosd meg, tisztítsd le és szeletekben vagy egészben tedd fel hideg vízben főni. Ha felforrt szedd le a habot, tegyél bele egész borsot, sót, ételízesítőt vagy húsleveskockát és egy kis fej hagymát egészben, majd ebben a lében főzd puhára a húst. Nem lesz olyan finom,mintha zöldségekkel együtt főzted volna, de így is teljesen jól fogyasztható husit kapsz.

Husi

Hozzávalók:

60 dkg sertéskaraj
tetszőleges fűszer (Kotányi sertéssült fűszerkeveréket használtam)
2 evőkanál zsiradék

Elkészítés:

A húst megtisztítom, felszeletelem és enyhén kiklopfolom, majd a szeletek mindkét oldalát megszórom fűszerkeverékkel. Teflon serpenyőben felhevítem a zsiradékot és a szeleteket nagy lángon, fedő alatt megsütöm, ez nem több, mint 2-3 perc oldalanként. A hús puha és szaftos marad, nem kell rommá sütni. A megsült szeleteket tálalásig jénaiba teszem és lefedem.

 

Burgonyapüré

Hozzávalók:

1 kg főzni való burgonya
1 kiskanál só
15 deka vaj vagy főzőmargarin
2 dl tej
ízlés szerint egy csipet őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A krumplit megpucolom és nagyjából egyforma kisebb darabokra vágom. Hideg vízben felteszem főni, megsózom, majd ha puhára főtt leszűröm és visszaöntöm a fazékba. A még forró krumplihoz adom a vajat, a szerecsendiót és krumplinyomóval elkezdem összetörni, majd apránként hozzáadom a tejet, míg el nem érem a kívánt állagot. Célszerű nem csak nyomkodni hanem a habveréshez hasonló mozdulatokkal kis levegőt pumpálni a pürébe, sokkal jobb lesz. Krumplipürét SOHA ne készíts mixerrel, főben járó bűn, ragacsos lapos massza lesz belőle!

 

Meggyszósz

Hozzávalók:

(fél kiló friss vagy fagyasztott meggy)
(2 evőkanál kristálycukor)
vagy egy nagy üveg meggybefőtt
1 fél kiskanál őrölt fahéj
negyed kiskanál őrölt szegfűszeg
1 zacskó vaníliáscukor
fél kiskanál citromlé
1 csipet só
2 dl tejföl vagy tejszín
1 evőkanál finomliszt vagy fél evőkanál keményítő

Elkészítés:

A meggybefőttet a levével együtt egy kisebb lábosba öntöm, majd nem túl magas lángon felteszem főni. Hozzáadom a fűszereket és a vaníliás cukrot. Ha befőttből készül nem kell cukrot is hozzáadni, mert a befőtt leve eleve eléggé édes. A tejfölt vagy tejszínt habverő segítségével alaposan elkeverem a sűrítővel. Ha a gyümölcs egyet buggyant mehet is bele, és folyamatos kevergetés mellett hagyom besűrűsödni, majd hozzárakom a citromot.

A befőttnek nem kell főzési időt hagyni, ha már felmelegedett mehet is bele a sűrítés, máskülönben a gyümölcs szétesik. (Ha így jársz, ne ess pánikba. A mártást botmixerrel turmixold össze, vegyél elő egy másik befőttet, szűrd le a levét, a gyümölcsöket tedd a mártásba és egy-két perc alatt forrald össze. Ez a megoldás kihúz a csávából.)

Ha friss vagy fagyasztott gyümölcsöt használsz tedd fel főni annyi vízzel ami ellepi, a fűszerek mellett adj hozzá cukrot is, és sűrítés előtt főzd puhára a gyümölcsöket.

Páromat a krumpli-meggymártás párossal mindig le lehet venni a lábáról, szóval problémásabb napokon gondolkodás nélkül bevetem 😀

Még nem érkezett hozzászólás

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.