Puccos francia húsvéti pástétom leveles tésztában sütve

Ennek a meseszép pástétomnak a receptjét nagyjából két éve párom találta és büszkén lobogtatta, hogy neki igenis ez kell húsvétra. OK. Végignéztem a hozzávalók listáját, és vakartam a fejem, hogy például turbolyát hol szerzek be? Ráadásul húsvét előtt két nappal kell ezt kitalálni kisfiam? De hajthatatlan volt, úgy hogy nem volt mit tenni.

Néhol módosításokat eszközöltem, például elhagytam a turbolyát, továbbá az eredeti recept darált pulyka helyett borjút írt, de égen-földön nem találtam és ha találtam volna se tudtam volna ledarálni.

Nagyon időigényesnek nem mondanám, nem tart tovább, mint egy gulyásleveshez mindent megpucolni és felaprítani. Kivéve persze, ha nálam sokkal ügyesebb vagy és a leveles tésztát is te készíted… Én minden lelkiismeret furdalás nélkül megvettem a kész boltit. 😀

Tudom, készíthettem volna jobb fotókat is, de akkoriban még gondolatban sem volt a blog, szóval nincs túl sok alapanyagom 😛 A recepthez hozzáírom az eredeti hozzávalókat és a cserélt verziót is, így mindenki a saját szájíze szerint el tudja készíteni.

Hozzávalók:

0,5 kg darált borjú (pulyka)
40-50 dkg libamáj (ennek a cseréjét csirkemájra nem javaslom!)
2 csomag leveles tészta
1 csokor petrezselyem
1 csokor metélőhagyma
1 csokor turbolya (vagy menta – mindkettőt elhagytam)
2 evőkanál tejföl (a pulyka levet ereszt ezért csak egy kanállal raktam)
1 evőkanál tej (a pulyka miatt kihagytam)
3 evőkanál olivaolaj
fél kiskanál őrölt koriander
fél kiskanál szárított kakukkfű
1 csipet őrölt szerecsendió
só és bors
7 tojás

Elkészítés:

3 tojást megfőzök, megpucolok, majd hosszában félbevágok. A zöldfűszereket felaprítom, a májat felkockázom kb. 1-2 centis darabokra. Egy tálba rakom a darált húst, hozzáadom a májat, minden fent felsorolt fűszert, tejfölt (aki borjúval dolgozik két kanállal adjon hozzá és mehet bele a tej is), három egész nyers tojást és egy tojás sárgáját, olajat és az egészet jól összedolgozom.

A bolti leveles lapot kisimítottam, ráhelyeztem a tepsit és megjelöltem a méreteket. A saját papírján hagyva (sütőpapír) egy konyhai ollóval kivágtam 4 db háromszöget, így az oldalakat felhajtva tökéletesen illeszkedett a forma négy oldalába, az éleknél is összezárt a tészta. A sütőpapírt azért kell alatta hagyni, mert nem ragad le és egyben könnyebb vele kiemelni az elkészült pástétomot. A tésztát az éleknél hézagmentesen összenyomkodtam, hogy a töltelék ne folyhasson ki, majd beleöntöttem nagyjából a töltelék 2/3-át, elfektettem rajta a főtt tojást majd ráöntöttem a maradék húsos masszát és elsimítottam.

A tészta széleit lekentem egy kis tojásfehérjével majd ráraktam egy akkora tésztalapot ami lefedte és egy villával körben sormintával összenyomtam. Egy fél centit túllógatva körben levágtam a fölösleget és a maradék tésztából csillag kiszúróval díszeket vágtam a sült tetejére. Ezeket pici tojással könnyen oda lehet tapasztani. Természetesen vághatsz bármilyen formát, kisnyuszit, kacsát, amit szimpatikus, nekem csillag volt kéznél 🙂 Egy villával a tetejét jól kiszurkáltam, hogy a gőz tudjon távozni, majd végül az egészet átkentem tojásfehérjével. 210 fokos sütőben 40-45 perc kell neki, de semmiképp se légkeverésen süsd, mert a tészta megég mielőtt a töltelék megsülhetne.

Higgyétek el ez a francia fogás nem macerás, sokkal egyszerűbb, mint ahogy elsőre tűnik. Illatos, puha töltelék, ropogós héj, hmmm… Nagyon mutatós lehet bármilyen ünnepi asztalon, nem csak húsvétkor.

Főtt és füstölt sonkával, tojáskrémmel töltött sonkatekercsekkel, sok zöldséggel kísérve mennyei és mutatós húsvéti reggelit rittyenthettek! Ne felejtsétek el a piros tojást 😉


.

Tetszett?

Kövess Facebookon vagy Instagramon, ahol még több tartalmat osztok meg veled!
Ha elkészíted bármelyik receptemet kérlek jelölj meg a posztban, a képen vagy az insta storyban és használd a #mokkamalnablog hashtaget. Köszönöm 🙂

 .
 .