Nyárbúcsúztató almaecetes paradicsom saláta

Az olyan örök klasszikusok, mint a paradicsomsaláta valamilyen variációban minden háztartásban jelen vannak. Annyira egyszerű és magától értetődő egy finom sült vagy grillezés mellé, hogy sokáig eszembe sem jutott erről bejegyzést írni.

Autós termelői piac Bagon

Nyár elején egy csodás paradicsomkavalkádot vásároltam a bagi autós termelői piacon, amiből készült egy óriási adag saláta is. A piac külön megérdemelne egy jó kis összesítőt, de annyi cikk jelent meg, hogy fölösleges nekem ezt külön ecsetelni. Annyit azért elmondok, hogy Budapesttől kb. tíz percre van, csak kistermelők árulnak, szabad téren a főút mellett helyezték el, a parkolás ingyenes és csak szombatonként tartják, reggel nyolctól délután négyig.

Itt olvashattok részletesebb élménybeszámolókat:
https://www.hellovidek.hu/gasztro/2020/05/24/olyan-piac-nyilt-az-m3-as-autopalya-mellett-amilyen-meg-nem-volt-itthon-fotok
https://www.boldogkukta.hu/2020/06/majus23-az-m3-as-autopalya-bagi.html

A recept

Tudom, a receptet kissé késve, szezon végén osztom meg, de szerintem a vénasszonyok nyara ezen a héten még bőven kitart, rengeteg termés még most érik be, lesz alkalmatok elkészíteni! 🙂

Az arányokat, mint sok más receptnél a főbb alapanyagok mennyisége dönti el, de igyekszek támpontot adni a vásárláshoz. Egy kiló paradicsomhoz két lilahagymával számolok, só és bors ízlés szerinte, továbbá két evőkanál napraforgó olaj és egy evőkanál almaecet.

Az almaecettől nem kell félni, egyáltalán nem lehet kiérezni belőle, nem olyan, mintha egy levest savanyítanánk, sokkal inkább csak segít kihozni az ízeket és szépen egybedolgozza a paradicsomot a hagymával + elveszi a hagyma csípősségét, szinte teljesen eltűnik a salátában az ecetes íz, viszont teljesen más dimenzióba repíti. Napraforgó helyett olívaolaj is jó, de könnyen elnyomhatja a paradicsom ízét nagy mennyiségben, ráadásul mivel sűrűbb állagú, könnyen túl olajos lehet a végeredmény.

Turbózás

Ez a tuti alap, aminek nagyon jót tesz, ha két órát áll a hűtőben. Ezt alkalmanként tovább gazdagítom áttört fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, fetával, mozzarellával, avokádóval, uborkával vagy petrezselyemmel.

Semmi dolgunk nincs, mint a paradicsomot felkockázni, a lilahagymát szálára vágni vagy nagyon apróra (a lényeg, hogy ne vaskos szeletekben kerüljön bele, mert túl harsány lesz), végül hozzáadni a fűszereket és kész is. Ha valaki önmagában egy komplett étkezésnek szánja keverhet bele egy konzerv csicseriborsót vagy lencsét, fogyaszthatja naan-nal, török lepénnyel vagy egyszerűen pirítóssal.

XOXO
signature
Előző
Meglepetés körtés sütemény, puha és szaftos kakaós piskótával
Nyárbúcsúztató almaecetes paradicsom saláta