Négy csirkés fitt ebéd / vacsora párolt és sült zöldségekkel

A csirkemell sok féle képpen elkészíthető, szaftos (már ha nem sütöd rommá), jól fűszerezhető és hidegen, melegen, sósan, édesen, grillezve, mártással, töltve, egyszóval bármilyen recepthez jó alapanyag.

Nem utolsó szempont, hogy percek alatt átsül, ezért kiváló hús egy gyors ebédhez, vagy hétköznap esti vacsihoz. Magas fehérje és alacsony zsírtartalma miatt a diétázók barátja.

Személy szerint a nagyáruházakban és a piacok nagy részében kapható csirkehússal az a problémám, hogy agyon van tömve antibiotikumokkal, növekedési hormonokkal és sok olyan más adalékkal, ami nem csak a csirke egészségére van rettenetes hatással, hanem a hús elfogyasztójára is, vagyis az emberre. Ezért ha tehetitek háznál, kukoricán és más, természetes és egészséges táplálékon nőtt csirke husát fogyasszátok. Meglehet, hogy kisebb és drágább a boltinál, de a szerkezete és az íze is más, mint a tömegneveldékben tartott állatoké.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy otthonról dolgozol, akkor inkább frissen készítsd el az ebéded, de ha bejársz valahova dolgozni, akkor ezeket a gyors ebédeket előző este össze tudod dobni, húsz percnél többet egyikkel sem kell foglalkozni.

Az első képen egyszerű só-bors fűszerezésű, kacsazsíron serpenyőben sülts csirkemellet párolt zöldspárgával párosítottam. Egy adag cottage cheese-t friss kaporral kevertem el, majd a husi mellé tálaltam (ha ezt a látványt lehet egyáltalán tálalásnak hívni 😀 ).

A cottage cheese egy túró szerű tejtermék, aminek pontosan olyan az állaga, mint a fenti képen, de kicsivel krémesebb és sósabb, mint a sima tehéntúró. Sima és fűszerezett verzióban kapható az Aldiban, Lidlben, de láttam már Tescoban is.

Egy másik alkalommal a csirkét sóval, borssal és szárított kakukkfűvel szórtam meg, szintén serpenyőben kisütöttem kevés zsiradékkal, nagy hőfokon. A serpenyős husokat mindig viszonylag nagy hőfokon sütöm, ha odakapott picit töltök alá egy fél deci vizet, majd ha elpárolgott megfordítom a husikat, így van idejük megsülni és egyúttal puhára párolódni. Itt egy ebéd és egy vacsi látható egyben, ezért is van két külön kistányéron, nem egyszerre termeltem be ekkora mennyiséget 🙂 A csirke mellé párolt zöldbabot és zöldborsót készítettem. Ez sem egy szép gasztrofoto, nézzétek el, nem a blogra készült, de ha már volt, akkor miért is ne osztanám meg.

Az alábbi fotókon szintén alapfűszerekkel sült csirkemell látható és bolti vegyeszöldség mirelit keverék, amit kevés vízzel és egy kis adalékmentes ételízesítővel főztem puhára. Szeretem ezeket a keverékeket, főleg télen, amikor kevés a friss zöldség vagy éppen horror áron vannak.

Természetes összetételű ételízesítőt bioboltokban lehet kapni, de online is megrendelhető. Hozzám viszonylag közel van a Bijo nagyker, ahol kiskereskedelmi kiszolgálás is van, szóval érdemes betérni, nagyon humánus árak vannak és hatalmas a kínálat!

Webshop: https://www.bijobolt.hu/

És végül a negyedik variáció. Az előkészítés itt kb. húsz perc, viszont a sütési idő több. Megpucoltam a burgonyát és a répát, mindkettőt felvágtam kisebb darabokra.
A lilahagymát is megpucoltam, nyolcadoltam és a többi zöldséggel együtt sóztam, borsoztam, kakukkfűvel megszórtam, meglocsoltam egy kevés olívaolajjal és jó alaposan összekevertem. A zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsibe raktam és 220 fokon egyszer átforgatva kb 40-50 perc alatt készre sütöttem. Légkeverésen elég a 200 fok is, mert a krumpli könnyen megéghet.

A csirkemell szeleteket Kotányi sültcsirke fűszerkeverékkel megszórtam és zsiradék hozzáadása nélkül sütőzacsiban megsütöttem. A sütő saját nagy tepsijében a kisméretű zacsi és  a köret elfért egymás mellett, egy füst alatt meg tudtam őket sütni.

Ez a répás-krumplis a köret jó ideje kedvenc nálunk. Néha negyedelt, magházától megszabadított almákat is keverek bele, szuperül működnek együtt.

Nem világmegváltó ötletek, de akár előre el lehet készíteni pár napra, nagyjából ugyanazok a konyhai műveletek, mégis változatos fogásokat lehet készíteni.


.

Tetszett?

Kövess Facebookon vagy Instagramon, ahol még több tartalmat osztok meg veled!
Ha elkészíted bármelyik receptemet kérlek jelölj meg a posztban, a képen vagy az insta storyban és használd a #mokkamalnablog hashtaget. Köszönöm 🙂

 .
 .