Meglepetés körtés sütemény, puha és szaftos kakaós piskótával

Újra itt van az ősz, habár még mindig melegebb van, mint azt szeretném. Már nagyon várom a forrócsokizós, csiszmás-sálas, színes avaros időt, délutánonként esővel, kuckózással és persze finom sütikkel. A krémes és tejszínhabos süteményeket sokszor készítem, de keveset fogyasztok belőlük. A gyümölcsösöket részesítem előnyben, főleg a kissé pikánsabb, savanykásabb gyümikkel, mint az alma, körte vagy bogyósók.

Tavaly ősszel az Életmódi magazin keresett meg, hogy készítenék e valami igazán őszies ízvilágú desszertet. Kísérleteztem szőlős pitén és almás tekercsen is, de valahogy egyik sem lett az igazi. Végül megszületett ez a szaftos csoda, átsült de tartását el nem vesztett pikáns körtével és puha, nagyon csokis piskótával. Próbáljátok ki bátran, mert nem kell hozzá sok alapanyag és a látszat ellenére nagyon könnyű elkészíteni. Az sem baj, ha picit odakap a teteje, mint a képeken is, nem lesz keserű!

Körtés meglepetés

Hozzávalók egy 20 centis kalácsformához:

2 db kemény körte
2 db XL méretű tojás (kisebb esetén 3 db)
80 g nádcukor + 40 g a habba (vagy kristálycukor, kókuszvirág cukor)
70 g zabpehelyliszt
70 g finomliszt
40 g holland kakaópor
75 ml olaj
75 ml tej
½ csomag sütőpor
1 csipet só
½ kiskanál őrölt fahéj
1 zacskó Dr.Oetker finesse vanília kivonat (vagy egy zacskó vaníliás cukor)
+ vaj és liszt a tepsi kenéséhez

Elkészítés:

A körtéket megmossuk, zöldségpucolóval meghámozzuk úgy, hogy a magházát benne hagyjuk és a szárát sem törjük le, egyben kerül a süteménybe.

A szobahőmérsékletű tojásokat elválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadunk egy kis csipet sót és félretesszük. A sárgájához hozzámérjük a cukor nagyobbik részét, a tejet és az olajat. A száraz hozzávalókat, vagyis a liszteket, kakaót és a sütőport egy tálban összedolgozzuk.

A tojásfehérjét a robotgép legnagyobb fokozatán verni kezdjük, majd hozzáadagoljuk a cukor kisebbik részét, vagyis 40 g-ot, majd kemény habbá verjük.

A tojássárgáját lazán elkeverjük a tejjel, az olajjal és a cukorral annyira, hogy elvegyüljenek egymással, majd hozzákeverjük a liszteket és a kakaót. Megízesítjük a fahéjjal és vaníliával. Bekapcsoljuk a robotgépet és 1-2 perc alatt alaposan összedolgozzuk.

A hab negyedét a robotgéppel eldolgozzuk a masszában. A maradék habot egy kézi habverő vagy keverőlapát segítségével óvatosan beleforgatjuk, nagy laza, átforgató mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük össze.

A tepsit vékonyan kivajazzuk és kilisztezzük, majd a tésztát egyenletesen eloszlatjuk benne. A megtisztított körtéket belenyomjuk a masszába, vigyázva, hogy egymással és a forma széleivel ne érintkezzenek.

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, légkeverés nélkül. Körülbelül 40-50 percig sütjük, de a vége fele érdemes tűpróbát végezni, mivel a kakaós tésztán nem tudjuk nyomon követni a sütemény színének változását.

Sülés közben a tészta szépen felnő és körbeöleli a körtéket, amik ez idő alatt teljesen megfőnek. Ez az őszi desszert igen mutatós, azonban igazán nem jár sok munkával. A körték megpuhulnak, édesek és savanykásak lesznek, ízük és állaguk ellensúlyozza a kissé nehéz csokoládés tésztát. Remekül illik hozzá egy pohár édes vörösbor vagy egy szívmelengető fűszeres forraltbor.

XOXO
signature
Előző
Túrógombóc gyors vaníliaöntettel – egész évben falnám :)
Meglepetés körtés sütemény, puha és szaftos kakaós piskótával