Kelesztés nélküli túrófánk kardamomos málnaöntettel

A fánk már rég nem a farsangi szezonhoz kapcsolódik, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számtalan fánkolda ami az elmúlt években nyílt. A kelt tésztás fánkok eléggé elvehetik az ember kedvét az otthoni kisérletezéstől, ezt saját tapasztalatból tudom.

Netes recepteket összevariálva egy szuper túrós-sütőporos változatot hoztam össze, ami nem szívja meg magát olajjal, nem lesz betonkemény két nap múlva és nyilvánvalóan kelesztéssel sem kell bajlódni. A málnaszósz opcionális, finom simán porcukros tejföllel is, akár egy túrógombóc, de működik lekvárral és különböző csokis vagy karamellás öntetekkel is. Ez a recept kissé eltér a két évvel ezelőttitől, amihez friss szilvamártást készítettem, a receptjét ITT éritek el.

Hozzávalók (50 db kis fánkhoz):

A fánkhoz:
50 dkg tehéntúró
60 dkg finomliszt
4 db nagy méretű tojás
1 evőkanál kristálycukor
2 db kispoharas tejföl vagy joghurt
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 zacskó sütőpor
1,5 liter olaj a sütéshez
Az öntethez:
60 dkg fagyasztott málna
pár csepp citromlé
2 evőkanál kristálycukor
1 kiskanál őrölt kardamom

Elkészítés:

A túrót egy villával alaposan összetörjük, hogy ne legyenek benne nagyobb rögök. A tojást, cukrot, tejfölt, sót és citromhéjat hozzákeverem, majd beledolgozom a lisztet és a sütőport. Ebben a sorrendben keverve a tészta nem lesz csomós. Addig dolgozom, míg egynemű masszát nem kapok, ez nagyjából másfél percet vesz igénybe. Az eredmény egy sűrű, szinte gyúrható tészta.

Egy magas falú edényben az olajat felhevítem. A fánkot sose süssük túl nagy lángon, mert hamarabb megég, mint hogy a közepe átsülhetne! Az én tűzhelyemen 9,5 fokozatból 6-oson készítem, ehhez az arányhoz kel igazítani az otthoni főzőlap hőfokát. Habár a fánk nem vesz fel olajat a térfogata megnő, szüksége van helyre anélkül, hogy az edény aljához érne sülés közben. A tésztából olajos kézzel formázzunk kb. 2-3 centiméter átmérőjű gömböket és engedjük őket bele a forró olajba. A sütőpornak köszönhetően a tészta hő hatására bezár, nem szívja meg magát olajjal úgy, mint a kelt változata, a belül keletkező gőztől viszont megnő és felpuffad. Minden gombóc egy ponton megreped és tovább kerekedik. Akkor kell kivenni, ha a „repedt” tésztafelület is megsült. Ez a fánk rendkívül puha és illatos a citromnak köszönhetően. Jól illik hozzá a gyümölcsös öntet, mely pá perc alatt elkészül.

A fagyasztott málnát egy kisebb lábosba öntjük, hozzáadunk fél decivizet és felforraljuk. Ahogy kiolvad vizet enged, ezért nem szabad túl sokat hozzáadni. Ha felforrósodott egy habverővel elkeverjük benne a citromlevet, cukrot és a kardamomot, majd addig főzzük, míg kissé besűrűsödik. Hidegen és melegen is jól illik a fánkhoz.

A fánk szerintem már kilépett a farsangi szerepkörből, az év bármelyik hidegebb hónapjában kellemes elfogyasztani, vendégváróként is kiadós és olcsó fogás.

XOXO
signature
Előző
Nyárbúcsúztató almaecetes paradicsom saláta
Kelesztés nélküli túrófánk kardamomos málnaöntettel