Kelesztés nélküli gyors túrófánk szilvamártással

Imádom a fánkot, főleg, ha nem tocsog az olajtól, de legtöbbször megveszem, mert nincs mindig türelmem kelt tésztával pepecselni. A túrófánk esetében nem is kell! Legalábbis ennél a variációnál 🙂 A recept nem tőlem származik, pár éve találtam neten, de nem tudnám már megmondani hol, viszont bekörmöltem a kis füzetembe, így meg tudom veletek osztani.

Az eredeti recept szódabikarbónát ír, és ha van, egész nyugodtan használd (természetesen az étkezési változatot), tapasztalatom szerint ilyenkor akár dupla adag túrót is elbír és szépen megnő vele. Mivel én inkább takarításhoz használom a szódabikarbónát, elég ritkán tartok otthon étkezési célra, így született meg a recept sütőporos változata.

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró
25 dkg finomliszt vagy durum fehérliszt
2 tojás
1 kiskanál cukor (mehet kettő is ha édesebben szereted)
1 kis poharas tejföl vagy görög joghurt (mindkettővel működik)
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
fél zacskó sütőpor vagy egy kiskanál étkezési szódabikadbóna
kb 1 liter olaj a sütéshez

Elkészítés:

A túrót villával alaposan áttöröm, hozzákeverem előbb a tojást, citromhéjat és a tejfölt, könnyebb lesz a lisztet beledolgozni. Megsózom, megcukrozom, majd hozzáadagolom a lisztet és a sütőport. Hagyom állni amíg az olaj felmelegszik. Az olaj ne legyen túl forró, mert a fánkok hamar megégnek! Az én tűzhelyem 9 fokozatából 6,5-esen szoktam sütni.

Formázni két módon lehet: a tisztábbik, ha két evőkanállal az olajba szaggatod, a “piszkosabb”, ha kézzel megformázod. Utóbbihoz olajozz ki egy tányért, egy kis tálkába önts olajat, a kezedet belemártogatva formázz kis golyókat és tedd őket a tányérra.

Ahogy belekerült az olajba pár másodperc múlva mozgasd meg, nehogy leragadjon az edény aljára. Kis átmérőjű, mély lábosban szoktam sütni, hogy az olaj ellepje de ne érjen az edény aljához. Ha megsültek szedd őket papírtörlőre, hogy lecsöpögjön az olaj, és tálalhatod is porcukorral, vagy a lenti szilvapürével 🙂

A szilvapüréhez fél kiló szilvát kimagozok és cikkekre vágok. Egy kis lábosba beledobom, hozzáadok kb. egy deci vizet, egy kiskanál citromlevet, két evőkanál cukrot (a cukor és a citromlé mennyisége függ a szilva ízétől), egy kiskanál őrölt fahéjat, egy vaníliás cukrot és egy fél mokkáskanál őrölt szegfűszeget. A lábost felteszem főni és ha felfőtt még nagyjából 3-4 percig bugyogtatom, majd leveszem és lefedem negyed órára. Ennyi idő alatt a szilva ledobja a héját, amit kiszedek és a gyümölcsöt botmixerrel átturmixolom. Kész is!

Jól illik hozzá vaníliakrém is, a vaníliakrém receptjét a túrógombócnál találod két változatban 🙂

A forró szilvamártás nagyon jól illik a túrógombóchoz, de bármivel kíséred, biztosan pillanatok alatt elfogy 🙂

 

Még nem érkezett hozzászólás

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.