Kapros tökfőzelék fasírttal – felejtsd el a víz alapú tökfőzeléket!

A tökfőzeléket illetően rengeteg előítéletem volt, még a gondolatától is undorodtam, pedig a rántott tök az egyik kedvencem, tehát nem magát a zöldséget utáltam. Bármikor megfőztem, de képtelen voltam akár csak egy kanállal is enni belőle.

Egészen tavaly nyárig, amikor egy kedves barátomtól kaptam egy bazi nagy szatyor tököt a saját kertjéből. Addig csak piaci készen gyalult, vagy fagyasztott tökkel volt dolgom, tökgyalum nem volt, de mivel ekkora mennyiséget lehetetlen kirántani és elfogyasztani, szóval muszáj volt utánajárnom a dolgoknak. ELKÉPESZTŐ áron vesztegetik a tökgyalut, arról nem beszélve, hogy Budapesten kb sehol nem is lehet hozzájutni. Budaörsön volt az egyetlen elfogadható áron (3500 Ft) és bejárható távolságban. De mennyire megérte! Beleszerettem a tökfőzelékbe – na nem olyan vakablak módon, hanem inkább olyan Austen-i illedelmes módon… Szívesen megeszek egy tálkával, amikor frissen elkészül, magában, szóval túlzásokba nem esek, de az illatáért nagyon odavagyok az biztos.

Nekiveselkedtem és legyalultam, szétszortíroztam és lefagyasztottam az egészet. Senki se szólt, hogy egy tökgyalu ennyire veszélyes lehet, összevissza kaszaboltam magam, és a töktől olyan réteg valami képződött a kezemre ami se mosogatószerrel, sem sóval, sem citrommal nem jött le másnap estig – ha erre van valakinek tippje ne habozzon hozzászólásban megírni… Majd kb. két órányi netes turkálás után összeállítottam ezt a receptet, mert úgy voltam vele lehet, hogy magával a recepttel is gond lehetett, amit előtte használtam. Párom imádja, bármikor, bármennyit belapátol, szerinte isteni és mivel nekem nincs viszonyítási alapom, készséggel hiszek neki 😀

Tökfőzelék:

Hozzávalók:

1 kg gyalult tök
1-1,5 liter tej
1 fej vöröshagyma
0,5 dl olaj vagy zsír (kb két evőkanál)
só, fűszerpaprika
3 evőkanál cukor
2 evőkanál almaecet
2 dl tejföl
két evőkanál finomliszt
egy csokor friss kapor


Elkészítés:

A tököt meghámozom, félbevágom, kanállal kiszedem a magját és legyalulom. A hagymát megpucolom és apróra vágom, a zsiradékon megdinsztelem. Következő lépésként hozzáadok sót, pirospaprikát, átkavarom és mehet bele a tök. Az egészet átforgatom és felöntöm egy liter tejjel. A tök, főleg ha fagyasztott hajlamos nagyon sok levet engedni, ezért csak akkor rakom hozzá a maradék fél litert, ha egy tíz perces főzés után úgy látom, hogy nem fogja túlhígítani. Hozzáadom a cukrot és addig főzöm gyakori kevergetés mellet, amíg a tök meg nem puhul, ez nem tart sokáig. A tejfölt és a lisztet elkeverem, hozzáadom a főzelékhez, belerakom az apróra vágott kaprot és összeforralom. Ha már levettem a tűzről és állt pár percet jöhet az almaecet, először egy kanállal, és ha kell még mehet bele még egy.

Fasírt:

Hozzávalók:

60 dkg darált sertéscomb
0,5 dl tej
1 fej vöröshagyma
só, fűszerpaprika, bors
3 cikk fokhagyma
2 kiskanál mustár
4 db zsemle vagy 3 kisebb szelet kenyér
2-3 db tojás
panírmorzsa
olaj a sütéshez


Elkészítés:

A zsemlét vagy kenyeret langyos vízbe áztatom negyed órára, majd alaposan kinyomkodom belőle a folyadékot. Egy keverőtálba teszem a húst, a zsemlét, tejet, tojást, jól összegyúrom és megfűszerezem. Elsőnek a mustárt adom hozzá, majd a sót és a többi fűszert. A só hozzáadásakor vedd figyelembe, hogy a mustár is sós!
Egy kis serpenyőbe minimális zsiradékon megdinsztelem a nagyon apróra vágott hagymát, majd hozzáadom az áttört fokhagymát és addig hevítem, míg elszáll az illóolaja, de nem égetem meg, mert megkeseredik. A hagymákat a húsmasszához adom és alaposan összegyúrom. Ha nagyon ráérek pihentetem egy órát a hűtőben, a húsnak van ideje magába szívni a fűszerezést. Vizes kézzel raffaello golyónál valamivel nagyobb golyócskákat bögyörgetek és megforgatom a zsemlemorzsában. Egy kisebb de magas falú keverőtálba rakom a morzsát és körberázom, így nem kell összepacsmagolni a kezeimet a morzsával. Tálcára szedem majd bő olajban kisütöm őket.

Könnyű, egészséges és kímélő étel, ami gyorsan elkészíthető. Önmagában is finom, de fasírttal, sült virslivel még jobban csúszik 🙂

Te másképp készíted?
Hozzászólásban írd meg a saját tuti módszered!

 

Még nem érkezett hozzászólás

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.