Hogyan készül a tökéletes tejbegríz?

Na most biztos lesz aki kinevet, hogy tejbegríz receptet minek, mert azt bizony mindenki tud csinálni, de NEM! Meglepő mennyien nem tudnak, pedig rém egyszerű. Elrontani sem nehéz, de senkinek sem kihívás a megfelelő arányok ismerete mellett.

Ízlés kérdése ki mennyire szereti sűrűn, de ezzel a recepttel nem lesz menzásan híg vagy olyan sűrű mint ha krumplipürét kanalaznánk. Ennél laktatóbb és olcsóbb vacsit nem is tudok, és ezt a gyerekkori kedvencet a legtöbb ember szereti, mert finom és egyúttal nosztalgiázhat egy pár pillanatig – mert eddig tart betermelni 😀

Hozzávalók:

9 deci tej
9 evőkanál búzadara
1 zacsi vaníliáscukor (lehetőleg bourbon)
3 púpos evőkanál kristálycukor


Elkészítés:

A tejet egy olyan edényben teszem fel főni, amiben nem fog lehetőség szerint odakozmálni. Ez lehet egy dupla fenekű edény vagy tejforraló. A száraz hozzávalókat egy tálkában összekeverem és a tejhez adom amikor enyhén már gőzt látok. Nem egyszerre zuttyantom bele, hanem lassan szórom és közben egy csepp alakú habverővel folyton kevergetem. Folyamatosan keverem amíg felforr a tej, majd leveszem majdnem felére a lángot és besűrítem. Melegen tálalom, mert nem szeretjük, ha bőrösödik. Nesquick kakaóval, lekvárral, fahéjjal egyaránt imádom.

Az arány tehát: ahány deci tej, annyi evőkanál dara, és harmad annyi kanál cukor mint dara!

A receptbe direkt nem egy litert írtam, mert egy tartós tejet szoktam egészben kiönteni, amiről tudvalevő, hogy nem egy liter, hanem sajnos csak 9 deciliter. Aki nem hiszi mérjen utána…

Ugye, hogy nem nagy ördöngősség? 🙂

2 hozzászólás
  1. Kedves Andi! Hát ennél egyszerűbben leírva még sosem láttam tejbegríz receptet és anno én is hálás lettem volna egy ilyenért, mert hát amíg az ember kitapasztalja az arányokat… 😉 🙂 Én is mindig egy literből készítettem , de eddig még nem lettem figyelmes arra, hogy a tartós tej csak 9 dl lenne. Ha legközelebb készítek biztos ez lesz az első amit meg fogok nézni. Lehet ezért kellett annyit próbálkoznom régen… 😉

    1. Az utóbbi néhány évben nagyjából 10 féle tartós tejet mértem le és sajnos mindnél igazam lett 🙁 A tejbegríznél egy kanál gríz is nagyon sokat számít, lehet, hogy ez volt nálad a baj Nóri 🙂

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.