Hideg meggykrém leves meggyszemekkel – hidegen az igazi!

A meggy az egyik nagy kedvencem, minden évben nagyon várom a szezonját! Nyersen, levesnek, szószként, lekvárként vagy süteményekben – mindenhogyan! A meggy rendkívül sokoldalú gyümölcs és könnyen elrakható télire is, egy igazi kincs. Leggyakrabban sütit készítek belőle, meggyes piskótát, vagy meggymártással töltött pitét. Hideg meggykrém leves inkább télen kerül terítékre nálunk, bármennyire is nyári fogás.

Párom meggylevest akart enni vasárnap, ezért jobb híján szombat este előkotortam a befőtteket a szekrény mélyéről. Egyik romlott volt, valószínűleg már így vettem, vagy még azt tudom elképzelni, hogy nagyon rossz minőségű lehetett, rémes édesítőszerrel elkészítve és ettől volt olyan fura mellékíze. Egy kisebb adagot készítettem, úgy voltam vele legalább másnap ebédre legyen elég, de persze mi történik, ha nincs túl nagy kedved főzni? Tuti valamit elbénázol… Lustaságomban nem kanállal tettem bele a cukrot, hanem a cukros üvegből rázva öntöttem, és egy nagyjából negyed kilós cukordarab egyben belezúdult…. Próbáltam ellensúlyozni citrommal, tejszínnel de egyre rémségesebb lett. Az amúgy sem túl fényesre sikeredett napot ez méltón megkoronázta, talán meg is könnyeztem egy enyhébb belső hisztiroham kíséretében de ezt úgyis letagadom, ha valaki megkérdezi 😀

Persze ez cseppet sem tántorított el Őt attól a szándékától, hogy másnap meggylevest egyen, ezért vasárnap reggel kirongyolt a termelői piacra és hozott meggyet, úgy hogy nem volt számomra vissza út…

Hideg meggykrém leves

Hozzávalók:

1,5 kg meggy
1 liter + 3dl tej
6 evőkanál cukor
1 kiskanál őrölt fahéj
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
negyed kiskanál őrölt szegfűszeg
1 citrom
1 zacskó főzős vaníliás pudingpor


Elkészítés:

A másfél kiló meggyet kimagoztam és egy liter vízzel feltettem főni. Hozzáadtam a cukrot (diétás változathoz az általad preferált édesítőszert), fahéjat. Ezt követően az őrölt szegfűszeget, vaníliás cukrot és a megmosott citrom héját, amiből zöldséghámozóval négy csíkot vágtam le. Citromlé nem kell bele csak épp egy pár csepp, hogy megtartsa a szineket. A meggy savanyú gyümölcs, ha valaki mégis szeretne beletenni inkább hagyja a legvégére. Ahogy felrottyant levettem a lángot és 10 percig bugyogtattam.

Tíz perc után a gyümölcs egyharmadát kiszedtem és félretettem. Ezen a ponton kiszedtem a citromhéjat is, mert azt nem szabad beleturmixolni, ahogy a szegfűszeget sem, ha esetleg valaki egészet rak bele. A meggyet a főzőlével együtt alaposan leturmixoltam, majd visszaraktam a lángra. A 3 deci tejet elkevertem a pudingporral (bármilyen növényi tej is jó, ki mit szeret használni), a leveshez adtam, és pár perc alatt készre főztem. A legvégén visszaraktam az egész szemeket. Jól behűtve az igazi!

Előző
Journal #2
Hideg meggykrém leves meggyszemekkel – hidegen az igazi!