Gulyásleves sertéscombból – hagyományos és félig diétás változat

Nagyon szeretjük a gulyáslevest, havonta egyszer terítékre kerül. Tartalmas, ízekben gazdag, nem igényel második fogást max egy könnyű desszertet, és több napig élvezhető, sőt, kifejezetten jót tesz neki, ha összeérnek az ízek. Ahány ház, annyi szokás – típusú étel, ami ad egy kis mozgásteret, attól függően mi van otthon: marha vagy sertéshús, zöldségek aránya sincs kőbe vésve, fűszerezés is saját szájíz szerint alakítható, mehet még bele babérlevél, petrezselyem, zellerzöld, stb. Mi leggyakrabban így készítjük, ez a spórolósabb és diétásabb változat, mert sertéshússal készül, csipetke nélkül. – a receptjét ettől függetlenül leírtam.

Hozzávalók:

1 kg sovány sertéshús
Egy nagy evőkanál kókuszzsír, vagy sertészsír
2  db nagyobb fej hagyma
1 db nagy tv paprika
2 db paradicsom (vagy sűrített paradicsom)
1 db zellergumó
2 db fehérrépa
6-8 db sárgarépa
4-5 szem burgonya
só, bors, majoranna, őrölt kömény, vegeta, fűszerpaprika
1-2 db tojás
10 deka liszt
fél csokor petrezselyem

Elkészítés:

Két nagyobb fej vöröshagymát felaprítok, és egy evőkanál kókuszzsíron üvegesre pirítok, majd hozzáadok négy cikk fokhagymát átnyomva és addig pirítom míg elszáll az erős illóolaj, ez nagyjából 15 másodperc. Semmiképp sem éghet meg, mert a fokhagyma megkeseredik. A hagymákat kiszedem a zsiradékból és félreteszem.
A fazékban maradt zsiradékba beleteszem a felkockázott húst és kis sóval és borssal párolom, míg elfővi a saját levét és kicsit megpuhul. Ezután hozzáadom a félretett hagymát, egy nagy tvpaprikát felaprítva, két paradicsomot felkockázva héj nélkül vagy két kiskanál sűrített paradicsomot és két deci meleg vizet. Fűszerezem: egy púpos kiskanál pirospaprika, só (himalája), egy kiskanál őrölt köménymag, egy kiskanál majoranna, vegeta ízlés szerint (normál vegetánál számold bele a hozzáadott só mennyiségébe, de ha bio vegetát használsz mint én, akkor nem kell, mert nem tartalmaz sót). Az egészet jól megkeverem, lefedve főzöm míg a hús puha nem lesz.
Időközönként meleg vízzel pótlom az elpárolgott folyadékot. Amikor a hús kezd puhulni felöntöm másfél-két liter meleg vízzel, beleteszem a felaprított fehérrépát és zellergumót. Mi egyiket sem szeretjük a tányéron, ezért nagyobb darabokban teszem bele, amit a végén kiszedek. Ha kezd puhulni mehet bele a felkarikázott sárgarépa, majd valamivel később a felkockázott burgonya.

Csipetke:

Amikor a burgonya majdnem megfőtt mehet bele a csipetke. Aki diétásabban szeretné elkészíteni el is hagyhatja, én is most kihagytam. A csipetkéhez a leves mennyiségétől függően egy vagy két egész tojást, egy csipet sót és annyi lisztet amennyit felvesz villával elkeversz. Az állaga viszonylag sűrű kell legyen, nokedlitészta szerű. Néha rakok a tésztába nagyon apróra vágott petrezselymet, finom friss ízt ad neki.
Kis csipetekben szaggatom hozzá a fővő leveshez miközben néha megkavarom. Ennek legegyszerűbb módja, legalábbis számomra, egy kis vágódeszkáról késsel gyorsan lehúzogatni és közben a forró levesbe mártogatom a kést, hogy a tészta ne ragadjon rá. Ha a csipetkék feljöttek a felszínre főzöm még pár percig és lehet is tálalni.
Ha nagyon sűrűnek találod a levest a krumplival együtt adj még hozzá vizet, mi jó sűrűn, tartalmasan szeretjük. Tálalj mellé tejfölt, csípős paprikát karikázva, kenyeret – ki mit szeret.

 

Update: nemrég megint főztem, és több fázisfotó is készült, illetve ebbe a verzióba csipetke is került 🙂 (2017.09.25.)

 

Még nem érkezett hozzászólás

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.