Egyben sült bőrös karaj zöldségágyon + pácolási tippek

A bőrével sült sertéskaraj tipikus vasárnapi ebéd. Könnyű összeállítani és az egész család jól lakik belőle. Általában két főre számolok 2-3 ebédre, nem szoktam túl nagyot venni. Egy biztos, bárhogy is készül mindig elfogy.

Fűszerezni bármivel lehet. A képen bolti sertésfűszer keveréket vettem, mert valamiért szeretem az ízét, de nagyon sokféle fűszerezéssel készítettem már:
– só, bors, rozmaring, fűszerpaprika
– só, bors, őrölt kömény, fokhagyma granulátum
– só, bors, egy fél literes sör, 7-8 cikk áttört fokhagyma, fűszerpaprika
– só, bors, áttört fokhagyma, mustár
– só, bors, méz, chilli por
– só, bors, barbecue szósz, áttört fokhagyma
– só, bors, kakukkfű, fűszerpaprika, sör
– só, bors, balzsamecet, kakukkfű, fokhagyma
– pác egy éjszakára: 3 dl fehérbor, 3 evőkanál almaecet, 2 evőkanál méz, kakukkfű, őrölt babérlevél, só, szemes bors

A variációknak csak a képzelet szab határt. Annyira kell csupán figyelni, hogy a köret fűszerezése és az összetétele passzoljon a hús ízvilágához.

Ráfoghatjuk, hogy megúszós kaja, mert túl sok tennivaló nincs vele és a köret is gyakran megsüthető a husika alatt. A karajt megmosom, szárazra törlöm papírtörlővel, majd a bőrét beirdalom, anélkül, hogy átvágnám a húst. Az egészet befűszerezem, de a bőrét néha kihagyom, csak besózom, mert bizonyos fűszerektől vagy pácoktól nem tud karamellizálódni, felhólyagosodni, a gumis állagot nem szeretem. Ha pácban csücsült éjszaka csak kiemelem, lecsepegtetem és átrakom a tepsibe. A pácot nem kell ám kidobni, sülés közben nyugodtan lehet vele locsolni.

A köret is egészen jól variálható. Általában nem kell túlfűszerezni, mert a kicsöpögő zsír és szaft ízesíti, de egy kevés zsiradékba érdemes beleforgatni sütés előtt. Ez persze oda-vissza működik: a hús is magába szívja a zöldségek aromáit, ezért ha valaki szereti a sült zellert, azt inkább külön süsse, mert a husihoz inkább a zöldje illik, a gumó túlságosan aromás és elnyomja az ízét. De bátran alá lehet tenni burgonyát cikkekre vágva (sózva, fűszerezve, fokhagymázva, stb.), lila vagy vöröshagymát karikázva vagy darabolva, sárgarépát, paradicsomot, paprikaféléket, édesburgonyát, stb. Mivel a hús sokáig sül érdemes nagyobbra vágni a zöldségeket, hogy ne főjenek/süljenek szét túlságosan.

TIPP: fokhagymafejeket vízszintesen héjastól vágj félbe, mártsd a vágott felét sóba, fűszerezd (kakukkfű, bors, stb.), majd rakd a hús mellé a tepsibe a vágott felével felfele. Krémes állagú fűszeres, édeskés sült hagyma lesz az eredmény!

A húst két féle képpen szoktam sütni. Az egyik módszer, hogy alá és köré rakom a köretet, mehet együtt a sütőbe fóliával letakarva nagyjából egy órára 230 fokon, majd fólia nélkül tovább sütöm 20-25 percet. Ezt inkább gyökérzöldségekkel szoktam. A másik módszert akkor alkalmazom, ha a húst locsolni szeretném sörrel vagy páccal. Ilyenkor fólia alatt sütöm csak a húst 40 percig 220 fokon, majd a fóliát levéve mellé rakom a köretet, a húst alaposan meglocsolom a lecsurgott szafttal, kicsit megforgatom benne a zöldséget és visszarakom húsz percre. Ha letelt, az egészet picit megint átlocsolom és visszarakom további 25 percre.

Ha nagyon türelmes vagy és annyi időd van, mint a tenger ünnepek tájékán kicsit extrázhatsz is!

Az ünnepi verzió a következő (leginkább karácsonyi ízvilághoz passzol):
– pác: 3 evőkanál méz, só, 3 evőkanál balzsamecet, 1 liter rostos vagy frissen facsart narancslé, bors, 4 evőkanál barbecue szósz, 1 kiskanál őrölt kömény, 1 kiskanál őrölt gyömbér
– olyan edényben vagy tálban pácold, ahol a bőrét nem éri a pác
– sütés előtt töröld szárazra a bőrét, kicsit sózd meg és a szépen irdalt keresztpontokba szúrj egy szem szegfűszeget “virágával” felfelé
– süsd fólia alatt 120 fokon 8 órát, közben óránként locsolgasd meg (nem viccelek, tényleg ennyit, ettől eszméletlenül omlós husid lesz)
– vedd le a fóliát, locsold meg a páccal, de a bőrére ne kerüljön és 230 fokon, lehetőleg grill fokozaton addig pirítsd a bőrét, míg szép hólyagos nem lesz.

Tudom, nagyon időigényes, de ha jól belegondolsz ez csak a sütési idő, túl sok feladatod nincs vele. De ha nem a tyúkokkal kelsz jobb, ha inkább vacsorára készíted 🙂


.

Tetszett?

Kövess Facebookon vagy Instagramon, ahol még több tartalmat osztok meg veled!
Ha elkészíted bármelyik receptemet kérlek jelölj meg a posztban, a képen vagy az insta storyban és használd a #mokkamalnablog hashtaget. Köszönöm 🙂

 .
 .