Darált húsos rakott zöldbab tejföllel sütve

Kifejezetten szeretem a rakott ételeket, kiadósak és mutatósak. A rakott zöldbab nagy kedvenc nálunk, ami nem csoda, hiszen szaftos és ízekben gazdag fogás. Zöld hüvelyű zöldbabból szeretem készíteni, szebben mutat és az ízét is jobban szeretem, mint a sárgáét. A sárga hüvelyűt levesnek és főzeléknek szoktam használni.

Hozzávalók:

1 csésze rizs (bocsi, nem tudom hány deka, mindig így mérem)
só és egy kiskanál majoranna
– – – – –
egy nagy fej hagyma, vagy kettő kisebb
három gerezd fokhagyma áttörve, vagy fokhagymasó
50-60 dkg darált sertéscomb
1 evőkanál kacsazsír, vagy két evőkanál olaj
1 kiskanál majoranna
fél kiskanál őrölt kömény
só és bors
1,5 kiskanál fűszer paprika
fél kiskanál oregano
2 kiskanál sűrített paradicsom
– – – – –
fél kiló zöldhüvelyű vágott zöldbab
só vagy ételízesítő
– – – – –
1 nagy pohár tejföl
2 tojás
só, bors, fűszerpaprika
ízlés szerint sajt

Elkészítés:

A rizst megmosom (jázmin rizst nem kell) és két kanál olajon kicsit illatosra pirítom, majd felöntöm két és fél csésze meleg csapvízzel, enyhén megsózom, hozzáadom a majorannát. Amikor felforrt a víz a lábost lefedem és alacsony lángon puhára főzöm (9-es nálam a max, ha felforrt leveszem 4.5-re), közben nem piszkálom. Amikor elfőtt a rizsről a víz lehúzom a tűzről és lefedve hagyom negyed órát, hogy teljesen magába szívja a gőzt.

A hagymát apróra vágom, zsiradékon megdinsztelem, majd rádobom a darált húst és fehéredésig pirítom, közben fakanállal szétnyomkodom, hogy ne legyenek benne nagy göcsörtök. Hozzáadom az áttört fokhagymát vagy fokhagymasót, a sűrített paradicsomot és a fűszereket, majd alaposan átkavarom, felöntöm kis vízzel és sűrűn kevergetve puhára párolom. Ha a víz elfő lehet pótolni, de fontos, hogy ne egy leveses szaft legyen, mert eláztatja a rizst. A darált hús hamar megpuhul, ezért ha kell, csak épp egy deci vizet adj hozzá!

A húst és a főtt rizst összekeverem és félreteszem. A zöldbabot (fagyasztottat szoktam használni) felrakom főni ételízesítővel vagy sóval és annyi vízzel, hogy épp ellepje. 6-8 percet főzőm és leszűröm.

A tepsit kivajazom, ha nem tapadásmentes, akkor megszórom zsemlemorzsával. Belerakom a zöldbab felét, majd ráöntöm a rizses masszát és elegyengetem. Mehet rá a zöldbab másik fele. A tejfölt elkeverem két tojással, sóval, borssal és egy kis fűszerpaprikával, majd az egész tetején elkenem.

200 fokon sütöm nagyjából 35-40 percig, de légkeverésen kevesebb idő is elegendő. Nem szoktam sajtot rakni rá, de nyugodtan lehet, ha szereted, mert egyáltalán nem rontja el. Amikor a tejföl kicsit megpirult szórd rá a reszelt sajtot (lehet vegyesen füstölt és sima) és tedd vissza pirulni pár percig. Érdemes a szeleteléssel várni fél órát.

Egy korábbi főzés során fázisfotókat is készítettem, ezeket is megosztom veletek. Nézzétek el, hogy ennyire rendetlenek, de csak gyorsan befotóztam, Anyunak készültek, nem gondoltam, hogy valaha is fel fogom őket használni, de ha már itt vannak… 😀

Higgyétek el, egyszerű és nagyon ízletes 🙂

 

Még nem érkezett hozzászólás

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.