Banánkenyér

Először is elnézést kérek, hogy minden kép más tónusú, de annyira korán sötétedik, mire végzek munka után a főzéssel már fel kell kapcsolni a lámpákat. Kész kínszenvedés olyan világítást találni, ami visszaadja a valóságot. Ezért készítettem egy képet másnap is, biztos ami biztos 😀

Szóval banánkenyér. Volt már szerencsém olyan recepthez ami borzasztó ragacsossá tette, volt amiből kiordított a sütőpor íze, vagy annyira tömör lett, hogy minimum egy csésze kakaó kellett mellé. Nagyjából 6 évbe telt kikísérletezni egy olyan receptúrát, aminél nem gond ha 4 vagy csak 3 banán kerül bele, finomlisztből és zablisztből is elkészíthető, működik cukorral és édesítővel egyaránt, nem túl tömör, nem túl piskótaszerű, nem lapos de nem is kell bele két kanál sütőpor. Általában semmit sem szoktam a tetejére rakni, de már bespájzoltam pár alapanyagot a karácsonyi sütés-főzéshez, ezért ha már kéznél volt a fehércsoki… 😀

Hozzávalók egy kalácsformához:

3-4 érett, akár barnult banán
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor vagy Dr. Oetker Finesse vaníliaszirupból egy zacsi
egy csipet só
4 evőkanál kristálycukor vagy nyírfacukor
fél kiskanál fahéj
negyed kiskanál őrölt szegfűszeg
12,5 dkg sütőmargarin (fél kocka)
3 evőkanál aprószemű zabpehely
1,5 dl tej
20-22 dkg liszt
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 zacskó sütőpor

Elkészítés:

Kezdésnek szögletes-hosszúkás kalácsformát kibélelem sütőpapírral. Minden sütihez szuper megoldás, nem ragad le, könnyebb kiemelni, nem kell borítgatni sem körbevágni a sütiket.

Egy kis tálban megmikrózom a vajat, hozzáadom a tejet és a zabpelyhet, és hagyom negyed órát állni. A banánt alaposan összetöröm villával – minél érettebb, annál erősebb lesz az íze. Kézi mixerrel hozzádolgozom a tojásokat, vaníliát, cukrot, vajas zabpelyhes keveréket és a fűszereket. Imádom ezt a szirupos vanília változatot, pont elég egy ilyen típusú süteményhez, de hűtőben hetekig eláll, ha több kisebb adagban szeretnéd elhasználni, ráadásul két külön perforált zacsi van egy csomagban, szóval gazdaságos is.

A lisztet, kakaót, sütőport alaposan összekeverem és a banános mixhez adom. Egy viszonylag sűrű, nokedlihez hasonló tésztát kapok, amit belesimítok a sütőformába. 170 fokon egy órát sütöm, majd tűpróbával ellenőrzöm. Légkeverésen ezt már 50 perc környékén tanácsos megtenni. Szép magasra nő, nem szárad ki de nem is lesz ragacsos. A cukor mennyisége tetszés szerint módosítható, mi nem szeretjük túl édesen, ezért kerül bele négy kanál, de mindenképpen vedd figyelembe, hogy az érett banán is édes!

Ha megsült 10 percig érdemes a formában hagyni, és csak utána kiszedni. Dr. Oetker fehércsokis tortabevonót egy tál forró vízbe állítottam, majd egy kicsike nyílást vágtam a csücskére és meglocsoltam vele a kész, kihűlt süteményt. A megmaradt fehércsokit nyugodtan vissza lehet rakni a hűtőbe, hetekig eláll ez is.

Még nem érkezett hozzászólás

Válaszolok

Az e-mail címed nem lesz publikus.

@mokkamalnablog
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
@mokkamalna
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.