Amerikai stílusú finomság karácsony reggelére

Fahéjas, szegfűszeges, édes, narancsos hmmm…. Ennél ünnepibb reggelit nem nagyon tudok elképzelni! Habár a “baked french toast” neve alapján franciának tűnhet, mégis egy amerikai desszert, amit karácsony reggelén fogyasztanak. Itthon is ismerhetitek kalácsfelfújt néven, lényegében ugyanaz, csupán a fűszerezés és a szeletelés módjában van némi különbség. És persze a fogyasztás időpontjában, ugyanis a kalácsfelfújtat jobbára húsvét környékén szokták tálalni desszertként.

Annyira durván jó, hogy reggelire és vacsira, kávé mellé, szóval bármikor be tudunk belőle kanalazni egy keveset… Amikor először készítettem nem voltam biztos az eredményben, de a ház ura annyit mondott “EZ ÍGY VAN KÉSZ. PONT” szóval így lett ez a felfújt kész és pont 🙂

Hozzávalók:

0,5 kg-os kalács (jobb, ha nem friss, jobban magába szívja a dolgokat)
2 dl főzőtejszín
1 dl tej
3-4 tojás (mérettől függően)
1 kiskanál fűszer (a leírásban részletezem)
1 tasak vaníliakivonat vagy két zacskó vaníliáscukor
2 evőkanál kristálycukor vagy barnacukor
vaj a forma kenéséhez
pekándió vagy mazsola, aszalt áfonya
1 narancs héja

Elkészítés:

A kalácsot centis szeletekre vágom. A tojásokat, tejet, egy kanál cukrot, a vaníliát és tejszínt alaposan elkeverem a fűszerekkel. Nagyjából 1 kiskanál fűszer elég, de nem gond, ha több, csak a szegfűszeggel vigyázni kell, mert nagy mennyiségben kellemetlen lehet. Őrölt fűszerek amiket használni szoktam: fahéj, szegfűszeg, kardamom.

A kardamom elhagyható, ha nem találunk őrölt formában, azonban egészen új dimenziókba emeli az ilyen jellegű süteményeket, fantasztikusan kiegészíti a fahéjat és a szegfűszeget, érdemes kipróbálni! TIPP: Lidl-ben kapható fémdobozos kávéízesítő Arabic nevű fűszerkeverék szuper választás erre a célra, némi fahéjjal ki lehet egészíteni. Ugyanilyen jó a bioboltokban kapható kávéfűszer zacskós változata is.

A tálat (vagy tepsit) kivajazom alul és az oldalain is, majd egy kanál cukorral meghintem és eloszlatom az alján. A kalácsszeleteket belemártom a fűszeres tojásos-tejszínes keverékbe, majd félig egymásra fektetve elrendezem a tálban és a maradék cuccot ráöntöm. Megszórom aprított pekándióval, esetleg aszalékokkal és mehet is a sütőbe. Kerámia tálat hideg sütőbe kell rakni, hogy együtt melegedjenek fel, így nem törik el, míg fém tepsinél mehet a már forró sütőbe. A sütőt 180 fokra melegítem légkeverés nélkül.

Egy darab sütőpapírral vagy alufóliával lazán le szoktam fedni, hogy a dió ne égjen meg túlságosan, de az utolsó öt percben ezt leveszem. Körülbelül 35-40 percig sütöm, míg szépen megpirul a teteje és az alja kissé pudingos lesz. Ha kivettem ráreszelem egy narancs héját és tálalható is. Melegen a legfinomabb magában, vagy vaníliaöntettel, karamellszósszal esetleg nutellával. Sülés közben isteni illat terjeng majd az egész lakásban és a naranccsal együtt elképesztő aroma- és ízkavalkád lesz!

Nem muszáj szeletekre vágni a kalácsot, kockázni is lehet nagyobb darabokra, de szerintem ez így sokkal mutatósabb és a teteje jobban meg tud pirulni, szélei kicsit ropogósak lesznek.

Készítettem már maradék bagettből is, de mivel maga az alapanyag nem annyira puha, mint egy kalács, nem lett annyira tökéletes az élmény, de így is teljesen jól elfogyott, szóval meg lehet próbálni más kenyérféléből is.

XOXO
signature
Előző
Házi Bailey’s recept – az igazi karácsonyi itóka
Amerikai stílusú finomság karácsony reggelére