Amerikai csokoládés cupcake tejszínhabbal

Az amerikai cupcake-ek kevésbé divatosak nálunk, mint a muffinok, annak ellenére, hogy az elkészítésük lényegesen egyszerűbb. Míg a legtöbb muffinhoz tojáshabot kell verni, itt elég mindent egy tálban összekeverni és mehet is a sütőbe.

Mivel mindent egy tálban készítettem a mérlegen egymás után számoltam ki a hozzávalókat, ezért mindent, a folyadékokat is grammban adom meg!

Hozzávalók (16 darabhoz):

180 g finomliszt
60 g tejföl vagy joghurt (kb. 2-3 evőkanál)
140 g tej
1 evőkanál ecet
2 XL méretű tojás
70 g étolaj
70 g lefőzött kávé
1 csomag vaníliakivonat (Dr. Oetker finesse)
200 g kristálycukor
20 g holland cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
2 g só
A díszítéshez használhatunk kedvünk szerint keményre vert tejszínhabot, csokoládét, gyümölcsöket.

Elkészítés:

A lisztet, sütőport, cukrot, sót és a kakaót beleszitálom egy keverőtálba. Ha kakaóport használunk ezt ne mulasszuk el, mert könnyen összecsomósodik. A legtöbb amerikai receptben alapvető hozzávaló az író, azonban ennek hiányában mi magunk is készíthetünk ezzel egyenértékű „katalizátort”. A megadott mennyiségű tejhez hozzáadjuk az ecetet, alaposan elkeverjük és pár perc múlva már használhatjuk is. Nem kell aggódni, az ecet egyáltalán nem fog kiérződni, viszont a tészta rugalmas és puha lesz még két nap elteltével is. Az ecetes tejhez keverjük a tojásokat, a kávét, a vaníliát, az olajat és a tejfölt, alaposan eldolgozzuk, majd a nedves hozzávalókat egy nagyobb habverő segítségével simára keverjük a szárazakkal. Eredményül egy eléggé folyékony masszát fogunk kapni.

A muffin tepsibe helyezzük a papírkapszlikat, mindegyiket háromnegyedéig töltjük, majd 175 fokon 25 perc alatt készre sütjük, légkeverés nélkül.

A cupcake-eket kedvünk szerint díszíthetjük. Én gőz felett olvasztott 80%-os étcsokoládéval gazdagítottam a tejszínhabot, amit a sütemények közepére nyomtam, majd sima tejszínhabbal alulról felfele haladva fölé díszítettem. Egy kevés csokoládét csurgattam rá végül a közel-keleten afrodiziákumként számon tartott gránátalma magokkal díszítettem.

XOXO
signature
Előző
Házi kacsamájkrém – százszor jobb, mint a bolti!
Amerikai csokoládés cupcake tejszínhabbal